Klagomål rullar in om tången på stranden

”Är det meningen att man ska ha egen räfsa och spade för att komma ut i vattnet?” ”Hela stranden luktar ruttet.” Laholms kommun får klagomål på hur stranden vid havet sköts och utlovar rensning inför stundade, soliga veckoslut.

ANNONS
LocationSkummeslövsstrand||

Det rullar in klagomål till kommunen om hanteringen av tång på stranden i Skummeslöv och Mellbystrand.

”Varför kör ni inte bort skiten? Se över rutinerna. Ni vill väl fortfarande ha badgäster?”

”Jag vill vädja till er att ta bort illaluktande tång och alger från stranden.”

”Haft stuga i Skummeslöv i över 20 år och aldrig upplevt så dålig skötsel av stranden som nu. Framför allt från bryggan och söderut. Inte så roligt och se fullt av gyttja i strandkanten.”

Så här går tongångarna i mejl som hamnar hos kommunens driftschef Kristofer Johansson. Han svarar att det kommer att rensas den här veckan, eftersom det utlovas soligt väder till helgen.

ANNONS

– Vi rensar stranden med de resurser vi har, så att stranden är fin till veckoslutet. När renhållningsarbetet med alla sopor är avklarat, så påbörjar vi tånghanteringen, skriver han till dem som har klagat via mejl.

Det är också flera personer som har ringt till kommunens Medborgarservice och klagat och varit upprörda.

– Det är bra med synpunkter. Det kan vi ha nytta av i utvärderingen.

Stranden är uppdelad i olika prio-områden enligt en skötselplan som har flera år på nacken. Det är den planen man följer. Nästa år kan den komma att ändras.

Planen behöver följas för att hålla budget och för att kommunen ska kunna utvärdera skötseln.

– Vi har rutiner sedan flera år. Tyvärr har dessa inte delgivits den entreprenör som tidigare har hanterat tången. I år har vi jobbat efter dessa rutiner, men vi har förstått att de måste justeras på vissa punkter till nästa år.

Det som kanske inte är klargjort hos solbadande allmänhet, är att det är samma personal som sköter renhållning, gräsklippning, lekplatser, vattning av blommor, lagning av hål i gator, som också ska rensa tång på stranden som dessutom är över en mil lång.

När det är sol och badväder, är personalen mestadels vid stranden och rensar, men också för att tömma de cirka 100 soptunnorna. Detta sker tidigt på morgonen och avbryts vid 10-tiden när badgästerna börjar anlända med bil.

ANNONS

När det är regn och kallt, omgrupperas personalen till andra arbetsuppgifter.

– Jag förstår klagomålen, men vi jobbar på och gör så gott vi kan. Jag är stolt över personalen som är engagerad och flexibel och vill jobba för att detta ska vara en attraktiv plats. Dessutom lär vi oss i år hur vi kan rensa bort tången. Vi har ju inte haft denna arbetsuppgift tidigare så personalen kämpar på.

Kristofer Johansson vill också påminna om naturens gång:

– Det är en helt naturlig strand vi har att jobba med, det är ett hav, ett levande hav med strömmar, tång, alger och maneter. Ibland är det kallt, ibland är det en skön badtemp. Inget av detta kan vi påverka. Det måste vi alla förstå och acceptera.

LÄS MER:Kaffesump i vattenbrynet och tång i högar - sista ordet är inte sagt

LÄS MER:Kommunen ändrar sig om tång på stranden

LÄS MER:Mer tång på stranden när kommunen tar över driften

LÄS MER:Massor av oegentligheter i upphandlingar och avtal

ANNONS