Den gamla kolonibyggnaden kommer att tas bort så fort den nya detaljplanen vinner laga kraft. Ägarna vill bygga cirka 40 hyreslägenheter på fastigheten.
Den gamla kolonibyggnaden kommer att tas bort så fort den nya detaljplanen vinner laga kraft. Ägarna vill bygga cirka 40 hyreslägenheter på fastigheten. Bild: Jonatan Gernes

Kirunakolonin får rivas – ska ge plats åt nya bostäder

Ägarna får grönt ljus att riva Kirunakolonin i Mellbystrand. Kommunfullmäktige klubbade den nya planen som gör det möjligt att ersätta kåken med nya flerbostadshus.

ANNONS
LocationMellbystrand||

– Det är verkligen på tiden att den gamla Kirunakolonin jämnas med marken, sade kommunrådet Erling Cronqvist (C) när detaljplanen antogs i fullmäktige.

Kulturmiljö Hallands krav på rivningsförbud och det senkomna protestbrevet från Svensk byggnadsvårdsförening klingade alltså ohört.

Bortom räddning

– Någon i pressen skrev att det är ett ruckel. Det är det verkligen och min mening är att det är bortom räddning, sade Cronqvist.

LÄS MER:Den murkna Kirunakolonin anses som livsfarlig

LÄS MER:Förening vill stoppa rivning av Kirunakolonin

Kommunens exempelskiss visar hur den nya bebyggelsen skulle kunna utformas utmed den planerade förlängningen av Sibyllavägen.
Kommunens exempelskiss visar hur den nya bebyggelsen skulle kunna utformas utmed den planerade förlängningen av Sibyllavägen. Bild: Laholms kommun

Ett enigt kommunfullmäktige sade ja till den nya detaljplanen för fastigheten Åmot 1:51 på Rombergs väg i hjärtat av Mellbystrand. Det innebär att den gamla kolonibyggnaden från 1920-talet får rivas för att ge plats åt att bygga mellan 30 och 50 nya lägenheter på fastigheten.

ANNONS

LÄS MER:Krav på rivningsförbud för Kirunakolonin får nobben

LÄS MER:Nytt motstånd mot rivning av Kirunakolonin

Tre våningar

Planen tillåter som mest tre huskroppar med upp till tre våningsplan. Maxhöjden är 10,5 meter i norr, lika högt som kolonin, med en avtrappning till åtta meter i söder.

Jag är givetvis väldigt lycklig efter tolv och ett halvt års kämpande

– Jag är givetvis väldigt lycklig efter tolv och ett halvt års kämpande och mycket fram och tillbaka. Vi har lagt styvt en miljon kronor på allt och äntligen har vi fått det – nästan – som vi ville, säger Peter Claesson som äger fastigheten med frun Lisa.

Stor investering

Deras plan är att bygga ut fastigheten i tre delar. Målet är att skapa cirka 40 hyresrätter. Paret vill själva flytta in i det södra huset och hyra ut de två andra.

– Så fort detta vinner laga kraft kommer vi börja rita och riva kolonin. Vi får se vad ekonomin håller till. Det handlar om ganska mycket pengar, mellan 40 och 50 miljoner, säger Peter Claesson.

Som mest får totalt 2 000 kvadratmeter byggas på fastigheten. Exempelskiss visar vad som får plats på tomten om byggrätten utnyttjas maximalt. Den västra delen är en annan fastighet som inte ingår i de nya byggplanerna.
Som mest får totalt 2 000 kvadratmeter byggas på fastigheten. Exempelskiss visar vad som får plats på tomten om byggrätten utnyttjas maximalt. Den västra delen är en annan fastighet som inte ingår i de nya byggplanerna. Bild: Laholms kommun

LÄS MER:Ägare förargas över krav att bevara Kirunakolonin

LÄS MER:Kirunakolonin ska rivas för att ge plats åt bostäder

Nu har den nya detaljplanen klubbats för Kirunakolonin i Mellbystrand. Kolonibyggnaden och stugorna på tomten kommer att försvinna. I stället ska det byggas hyreshus.
Nu har den nya detaljplanen klubbats för Kirunakolonin i Mellbystrand. Kolonibyggnaden och stugorna på tomten kommer att försvinna. I stället ska det byggas hyreshus. Bild: arkiv
ANNONS