Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Räddningstjänsten larmades till Veingeskolan om en eldsvåda som startat vid keramikugnen. Lärarna hade redan släckt branden när brandkåren kom fram. Bild: Mia Janerdal, Kenny Hjälte/arkiv
Räddningstjänsten larmades till Veingeskolan om en eldsvåda som startat vid keramikugnen. Lärarna hade redan släckt branden när brandkåren kom fram. Bild: Mia Janerdal, Kenny Hjälte/arkiv

Keramikugn nära sätta eld på skola

En keramikugn som någon satt på över helgen orsakade en mindre brand på Veingeskolan. Polisen misstänker allmänfarlig vårdslöshet.

På måndagsmorgonen kände lärare och elever som hade lektion i bildsalen att det luktade rök. Röklukten kom från ett litet rum bredvid bildsalen, där det står en keramikugn.

Ugnen var påsatt och det brann inne i rummet. Lärarna slog larm och evakuerade barnen.

Rådigt ingripande

– Lärarna drog ut det som fanns runt ugnen. Det var värmen som gjort att det började pyra i material som låg på den. De släckte och sedan kom räddningstjänsten, säger Mia Janerdal, en av skolans rektorer.

Tack vare lärarnas rådiga ingripande kom skolan undan med blotta förskräckelsen.

– Om det här hade hänt på helgen hade det inte slutat bra. Det var rena rama turen att det inte hände förrän på måndagen och att ingen kom till skada. Mina lärare var enormt snabba, slet ut wellpappen på gården och släckte med brandsläckaren.

Räddningstjänsten hjälpte till med saneringen. En fläkt sattes in för att vädra ut den starka brandlukten.

Anmält till polisen

Händelsen inträffade 12 oktober på F–9-skolan i Veinge. Frågan som fortfarande kvarstår är hur det kunde hända. Skolan vet inte vem som startat keramikugnen, som inte har använts på flera år.

– Den är förmodligen påsatt på fredagen. Polisen ska väl utreda det och vi har gjort en anmälan, men det är svårt att veta vad som hänt, säger Mia Janerdal.

För att starta ugnen måste man slå på en huvudströmbrytare och starta värmen med en strömbrytare i ett låst skåp. Skåpet var öppnat. Det är också oklart när det lättantändliga materialet har placerats på ugnen, som inuti blir 800 grader varm.

– Ingen kan säga om wellpappen låg där innan, för att ugnen inte används, eller är ditlagd.

Skärpt säkerhet

Nu måste skolan skärpa säkerheten.

– Dels får vi säkra upp skåpet, så att det inte går att ta sig in i det. Dels lägga in rutinen att den som har sista lektionen på fredagen kollar detta. Rummet är normalt låst, men öppnas om elever ska vara där och göra vissa moment i bilden, säger Mia Janerdal.

LÄS MER: Sjundeklassare på Veingeskolan fick prova livet som bonde för en dag

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!