Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Keramikmuseum öppnar med lokal samling

Några månader efter planerad vernissage får Laholmsparet Lennartssons äntligen packa upp och visa sina keramikfavoriter.

Egentligen skulle den här vernissagen bjudit på glögg och pepparkakor, men efter lång stängning och ingen jul i sikte blir det endast handsprit och stora avstånd när besökarna avnjuter konsten.

– De har haft allt liggandes i lådor sedan november eftersom vi skulle öppnat till julskyltningen, men den blev ju inte av, säger Therese Ehrenborg, kultursekreterare i Laholms kommun.

Uppvuxen i Gamleby

I samband med att teckningsmuseet öppnar upp i helgen gör keramikmuseet i nederplan likadant. Utställningen består av samlade verk av det lokala samlarparet Bengt och Annette Lennartsson.

– Det är kul att kunna ställa ut sådant som är lokalt, det behöver inte alltid vara några klenoder, utan bara något som man tycker om, säger Therese Ehrenborg.

Började samla som barn

Bengt fick sin första keramiktallrik i tioårspresent. Han och kompisen Staffan tyckte om att fiska och gjorde det på Lagan under uppväxten i Gamleby och på tallriken var det en målning av det. Staffans mamma var Jane Wåhlstedt och det är just hennes och makens keramik-konst som ställs ut under namnet Jani Keramik som är välkänt för laholmare.

– Jag fick en mugg som ser ut som en ölburk också, det hade man kanske inte gett en tioåring idag, men jag tycker den är lite rolig, säger Bengt.

Utställningen pågår till och med sista maj och är öppen med förutsättningen att det är ett begränsat antal personer i lokalen.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här