Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lars Gustafsson är ordförande i Kristdemokraterna Laholm. På årsmötet gjorde partiföreningen ett uttalande om att motverka självmord i kommunen. Bild: Roger Larsson/arkiv
Lars Gustafsson är ordförande i Kristdemokraterna Laholm. På årsmötet gjorde partiföreningen ett uttalande om att motverka självmord i kommunen. Bild: Roger Larsson/arkiv

KD vill ha en handlingsplan mot självmord

Laholm saknar en handlingsplan för att motverka självmord. Kristdemokraterna kräver en ändring på det för att rädda liv.

”Laholms kommun måste införa en suicidplan.” Det uttalandet gör Kristdemokraterna Laholm från sitt årsmöte i helgen.

– Om man säger att man ska förbättra den psykiska hälsan i kommunen tycker vi att det är rimligt att man har detta som ett av verktygen, säger Lars Gustafsson (KD), omvald ordförande i partiföreningen.

Psykisk ohälsa

Han pekar på att Region Halland i samarbete med länets kommuner arbetar med suicidprevention. Ökad psykisk hälsa är också ett mål både från riksdagen och hos kommunen.

En suicidplan ska, enligt Lars Gustafsson, fungera på samma sätt som en miljöplan. Frågan ska genomsyra alla kommunens verksamheter, men kanske framför allt de sociala.

I pandemins spår

– Det kan vara familjer som far illa, missbrukssammanhang, äldre som är ensamma. I pandemins spår ökar tyvärr det psykosociala trycket på oss som individer, som kanske inte har så bra sociala nätverk, säger Lars Gustafsson.

Hela styrelsen fick förnyat förtroende på årsmötet.

LÄS MER: Han jobbar för att minska självmorden: ”Extra viktigt efter detta året”

LÄS MER: Regionen saknar plan för att förebygga självmord

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här