Bilmodellen Toyota Prius av äldre årsmodell har varit särskilt utsatta för katalysatorstölder. I helgen drabbades en i Laholm och en i Vallberga.
Bilmodellen Toyota Prius av äldre årsmodell har varit särskilt utsatta för katalysatorstölder. I helgen drabbades en i Laholm och en i Vallberga. Bild: David Zalubowski

Katalysatorer stals från bilar i helgen

Efter en lugnare period har nya katalysatorstölder inträffat i Laholms kommun. Två bilar i Laholm och Vallberga drabbades i helgen. Båda av märket Toyota Prius.

ANNONS
LocationVallberga||

En bilägare från Laholm parkerade sin Prius på Timjangången under lördagskvällen. Där stod den mellan klockan 18.30 och 02. När mannen skulle köra hem på natten hörde han att laddhybridbilen lät högt och förstod att något skett undertill. Katalysatorn var borta.

Samma natt, någon gång mellan klockan två och sex, drabbades även en Priusägare i Vallberga. Kvinnans bil, årsmodell 2007, stod parkerad utanför hennes bostad på Åkaregatan.

Just Toyota Prius och Lexus-bilar från 00-talet är extra utsatta för den här typen av stölder. Enligt tidningen Automotorsport drabbas Toyota-bilar tio gånger mer av katalysatorstölder än andra märken. Som motdrag från tillverkaren får alla Toyota-ägare i Sverige som drabbas av stöld en DNA-märkning på sin nya katalysator.

ANNONS

Men även bilmärken drabbades i somras av den förra katalysatorstöldvågen i kommunen. Katalysatorerna innehåller värdefulla ädelmetaller som säljs på den svarta marknaden.

LÄS MER:Fler katalysatorstölder runt Laholm

LÄS MER:Fem Toyota Prius utsattes för nattliga katalysatorstölder

ANNONS