Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kammarkollegiet anklagas för jäv

Opartiskheten på Kammarkollegiet ifrågasätts. Advokatfiskalen som skrivit kritiska yttranden om vattenkraft är medlem i Älvräddarna. ”Jäv”, tycker kvarnägarna. ”Det råder föreningsfrihet”, säger tjänstemannen.

Kammarkollegiet är den myndighet som mest aktivt arbetar med att tillvarata miljöintresset i domstolsprövningar av vattenkraft. Som HP berättade på måndagen är Kammarkollegiet en stark motståndare till att Gränshuskvarn i Smedjeån ska lagligförklaras.

Myndigheten har uppmanat ägaren att ge upp ansökan och riva anläggningen i stället, och vill att mark- och miljödomstolen ska kasta ansökan i papperskorgen.

Tjänstemannen som skrivit Kammarkollegiets yttranden är advokatfiskal Nils Leine. I kraftverksägarkretsar har det länge pratats om att Leine har kopplingar till intresseföreningen Älvräddarna, som kämpar för att ta bort kraftverk ur vattendragen.

Det bekräftar han själv när HP ställer frågan.

– Jag har varit medlem sedan tio år tillbaka i tiden, men jag är passiv. Jag arbetar inte för Älvräddarna på något sätt, säger Nils Leine.

Men du är medlem i en intresseförening som är verksam i frågan?

– Ja, precis. Jag är medlem i Friluftsfrämjandet också, och har varit medlem i Naturskyddsföreningen och Sportfiskarna tidigare. Vi har föreningsfrihet i Sverige, så det finns inga problem med det, säger Leine.

En som inte håller med är Sven-Erik Vänneå i Knäred, ordförande i Hallands vattenkraftförening.

– Jag anser att det föreligger ett klart fall av jäv. I vart fall är det delikatessjäv, säger han.

Sven-Erik Vänneå har flera gånger hört Nils Leine föreläsa.

– Han brukar uppträda tillsammans med Christer Borg, ordförande i Älvräddarna. De har mer eller mindre en powerpointpresentation gemensamt.

Vänneå tänker väcka frågan i riksförbundet om en JO-anmälan.

– Det är fullständigt självklart att han gynnar den part som han själv är medlem i och bortser från nyttan som varje producerad kilowatt av förnyelsebar energi ger, säger Sven-Erik Vänneå som anser att det pågår en kampanj för att slå ut den småskaliga vattenkraften.

Läs också tidigare artikel: Tillstånd för småkvarnar kan kosta en miljon

Gränshuskvarns ombud Walter Johansson ifrågasätter också Leines opartiskhet.

– Är man medlem där sympatiserar man naturligtvis med Älvräddarnas ståndpunkt. Det skiner också igenom i hans yttranden, säger Walter Johansson.

Själv anser Nils Leine inte att han sitter på dubbla stolar. Han ser ingen intressekonflikt mellan rollerna som myndighetsföreträdare och föreningsmedlem.

– Nej, jag måste kunna ha möjlighet att vara medlem i olika föreningar. Jag är med i Svenska surfingförbundet också. De har också intresse av att man håller en god miljö, men jag får inte blanda ihop det med min roll som myndighetsföreträdare, säger han och tillägger:

– Om någon har synpunkter på det får man väl anmäla det till Justitieombudsmannen, så får de kontrollera om det är jäv eller inte.

En JO-anmälan gjordes 2012, men lades ned direkt.

Anmälaren kände då bara till att Leine var med i Älvräddarnas Facebookgrupp. JO såg ingen anledning till åtgärd utifrån de uppgifterna.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här