Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Kammarkollegiet anklagas för jäv

Opartiskheten på Kammarkollegiet ifrågasätts. Advokatfiskalen som skrivit kritiska yttranden om vattenkraft är medlem i Älvräddarna. ”Jäv”, tycker kvarnägarna. ”Det råder föreningsfrihet”, säger tjänstemannen.

Kammarkollegiet är den myndighet som mest aktivt arbetar med att tillvarata miljöintresset i domstolsprövningar av vattenkraft. Som HP berättade på måndagen är Kammarkollegiet en stark motståndare till att Gränshuskvarn i Smedjeån ska lagligförklaras.

Myndigheten har uppmanat ägaren att ge upp ansökan och riva anläggningen i stället, och vill att mark- och miljödomstolen ska kasta ansökan i papperskorgen.

Tjänstemannen som skrivit Kammarkollegiets yttranden är advokatfiskal Nils Leine. I kraftverksägarkretsar har det länge pratats om att Leine har kopplingar till intresseföreningen Älvräddarna, som kämpar för att ta bort kraftverk ur vattendragen.

Det bekräftar han själv när HP ställer frågan.

– Jag har varit medlem sedan tio år tillbaka i tiden, men jag är passiv. Jag arbetar inte för Älvräddarna på något sätt, säger Nils Leine.

Men du är medlem i en intresseförening som är verksam i frågan?

– Ja, precis. Jag är medlem i Friluftsfrämjandet också, och har varit medlem i Naturskyddsföreningen och Sportfiskarna tidigare. Vi har föreningsfrihet i Sverige, så det finns inga problem med det, säger Leine.

En som inte håller med är Sven-Erik Vänneå i Knäred, ordförande i Hallands vattenkraftförening.

– Jag anser att det föreligger ett klart fall av jäv. I vart fall är det delikatessjäv, säger han.

Sven-Erik Vänneå har flera gånger hört Nils Leine föreläsa.

– Han brukar uppträda tillsammans med Christer Borg, ordförande i Älvräddarna. De har mer eller mindre en powerpointpresentation gemensamt.

Vänneå tänker väcka frågan i riksförbundet om en JO-anmälan.

– Det är fullständigt självklart att han gynnar den part som han själv är medlem i och bortser från nyttan som varje producerad kilowatt av förnyelsebar energi ger, säger Sven-Erik Vänneå som anser att det pågår en kampanj för att slå ut den småskaliga vattenkraften.

Läs också tidigare artikel: Tillstånd för småkvarnar kan kosta en miljon

Gränshuskvarns ombud Walter Johansson ifrågasätter också Leines opartiskhet.

– Är man medlem där sympatiserar man naturligtvis med Älvräddarnas ståndpunkt. Det skiner också igenom i hans yttranden, säger Walter Johansson.

Själv anser Nils Leine inte att han sitter på dubbla stolar. Han ser ingen intressekonflikt mellan rollerna som myndighetsföreträdare och föreningsmedlem.

– Nej, jag måste kunna ha möjlighet att vara medlem i olika föreningar. Jag är med i Svenska surfingförbundet också. De har också intresse av att man håller en god miljö, men jag får inte blanda ihop det med min roll som myndighetsföreträdare, säger han och tillägger:

– Om någon har synpunkter på det får man väl anmäla det till Justitieombudsmannen, så får de kontrollera om det är jäv eller inte.

En JO-anmälan gjordes 2012, men lades ned direkt.

Anmälaren kände då bara till att Leine var med i Älvräddarnas Facebookgrupp. JO såg ingen anledning till åtgärd utifrån de uppgifterna.