Kaliforniens druvor blir hyllning till Mellbystrand

Han har hjärtat i Mellbystrand och älskar vin. Nu lanserar Mikael Sjöblom sitt alldeles egna vin, som han hoppas ska bli folkets självklara ”husets vin”.

ANNONS
|

När Laholm får ett eget vin kommer det ända från USA. Där bor IT-entreprenören och vinmakaren Mikael Sjöblom på sin gård i Napa Valley utanför San Francisco.

Han har ingen egen druvodling, utan köper in frukten från lokala druvodlare. Men all tillverkning gör han hemma själv, tillsammans med familjemedlemmar.

– Man kan jämföra det med ett äppelmusteri här hemma. Jag har inte äppellunden, men jag har musteriet, säger han.

Mikael Sjöblom har tidigare jobbat i IT-branschen. Han har bland annat skapat en ergonomisk mus, som har hjälpt många att undvika arbetsskador. Han har också jobbat med IT-säkerhetsfrågor, och det var det arbetet som förde honom till USA.

ANNONS

–Silicon Valley ligger nästan granne med Napa Valley, som är USA:s mest kända vindistrikt. Jag har alltid varit väldigt intresserad av vintillverkning, men jag trodde aldrig att jag skulle jobba professionellt med det, säger han.

Men Mikael utbildade sig, och efter 20 år som vinmakare i Napa Valley finns nu hans zinfandel. Ett vin som ska kunna passa allt från grillat till tacos. I skrivande stund är en hel container på väg från USA till Sverige.

Hans vin har fått Strandhotellets fasad på etiketten.

– Mellbystrand är hemma för mig. Jag har tillbringat varenda sommar här sedan jag var liten. Jag har jobbat på Marias camping och på Strandhotellet och jag älskar verkligen den här platsen, säger han och fortsätter:

– Att kunna göra ett lokalt vin är ett sätt för mig att ge tillbaka allt fint jag har upplevt här, säger han.

Men helt har inte Mikael Sjöblom släppt IT-branschen. Han har kommit på en idé som kan rädda liv vid jordbävningar, som han håller på att utveckla tillsammans med ingenjörer och geologer.

– Det är ett varningssystem som ska larma om en byggnad är osäker efter en jordbävning, kan man säga.

Men det lär knappast vara det sista projektet Mikael startar.

ANNONS

– Nej, som den entreprenör jag är, så drivs jag av att komma på nya saker. Det kommer säkert mera, säger han.

Fotnot. Mikael Sjöblom kommer att vara med i programmet ”Landgång” som sänds på SVT i september.

ANNONS