Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/3

Kahlin och Klinker lämnar M för annat parti

Mikael Kahlin och Karl-Fredrik Klinker lämnar Moderaterna och bildar Medborgerlig samling Laholm. Med sig in i det nya partiet tar de C-politikern Martin Lönnstam.

Fredag klockan 9.45 begärde Kahlin och Klinker utträde ur Moderata samlingspartiet. En kvart senare presenterade de sin nya partitillhörighet vid en presskonferens i Laholm.

– Vi har blivit uppvaktade av tre partier, men vi har inte känt att det är rätt för oss. Ska vi tillföra något nu ska det vara något som inte ingår i det nuvarande styret eller ens i Laholmspolitiken. Vi tror att det behövs en demokratisk förnyelse i Laholms kommun, säger Mikael Kahlin.

Valet föll på Medborgerlig samling, ett parti som grundades 2014 och har sin hemvist på den högra planhalvan i rikspolitiken. Partiet är ännu inte registrerat hos Valmyndigheten.

– Vi har namnunderskrifterna som behövs inom någon månad, säger partiordförande Ilan Sadé, som deltog vid presskonferensen.

Medborgerlig samling beskriver sig själv som en liberalkonservativ gräsrotsrörelse. Laholm blir den första lokala partiföreningen och även Stockholm stad uppges vara på gång.

Kahlin och Klinker ska nu bilda en lokal partiförening och tillsammans med medlemmarna ta fram ett partiprogram att gå till val på 2018. Båda behåller tills vidare sina politiska poster i kommunen. Mikael Kahlin är socialnämndens ordförande i Laholm och båda sitter personkryssade i kommunfullmäktige på moderata mandat.

Med sig in i det nya får de Centerpartisten Martin Lönnstam, ledamot i barn- och ungdomsnämnden.

– Jag har också gått i de här banorna att vi behöver förnya demokratin i Laholms kommun. Det har inte fungerat bra. Det har varit slutenhet och den trenden måste vi bryta på något vis, säger Martin Lönnstam.

Lönnstam är ordförande i den interimistiska styrelsen, med Kahlin som sekreterare och Klinker som kassör.

Är ett elfte parti svaret på Laholms problem?

– Tydligen, annars är det bara fler moderater som går till SD, säger Karl-Fredrik Klinker.

Bakgrunden till att Kahlin och Klinker lämnar Moderaterna är uteslutningsprocessen som pågår mot dem. Den lokala partiföreningen och förbundsstyrelsen har redan tagit ställning för att slänga ut dem ur Moderaterna. Frågan skulle ha avgjorts av Moderaternas partistyrelse i Stockholm i nästa vecka, enligt Mikael Kahlin.

– När man väl baxat det så långt kommer man nog ta det i mål också, säger Kahlin som valde att förekomma och lämna in partiboken själv.