Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Kahlin: kommunen mörklägger

– Man gör en fruktansvärd cover-up, säger Mikael Kahlin. Socialnämndens tidigare ord­förande tycker inte att sanningen kom fram vid kommunens pressträff om brandskyddet på äldreboendena.

Det undermåliga brandskyddet på kommunens äldreboenden var välkänt och arbetet borde ha satts i gång för länge sedan, anser Mikael Kahlin.

– I grunden finns det ett ganska kraftfullt kommunstyrelsebeslut som inte har verkställts. Jag, Björn (Jingblad, tidigare socialchef), Bodil (Nordstrand, tidigare tillförordnad socialchef) och nu även nya socialchefen har tagit upp det med kommunledningen vid 20-tals tillfällen, men det har aldrig hänt någonting. Det har bara blivit låsningar och bråk, säger han.

Mikael Kahlin var moderat ordförande i socialnämnden i Laholm i sex år, fram tills han i våras blev petad och bytte parti till Medborgerlig samling.

– I ett mejl i augusti 2015 ifrågasatte jag starkt varför man inte hade satt i gång förstudien. Man sinkade hela vår tidsplan. Björn och jag blev mer och mer trängda i frågan och sedan började vår utförsbacke på hösten, säger Kahlin.

Han pekar ut dåvarande kommunrådet Thomas Jönsson (M), nuvarande kommunrådet Elisabet Babic (M) och tidigare kommunchefen Nils Danred som ansvariga för att beslutet skulle verkställas.

– Jag började gå runt med protokollet i Stadshuset för att få bollen i rullning, men möttes bara av tystnad. Till syvende och sist är det personal och boende som drabbas. Nu drabbas kommunkassan också. Man måste gå in akut i stället för att ha en strategi, säger Mikael Kahlin.

Elisabet Babic håller inte med om Kahlins beskrivning och hänvisar till den kronologiska genomgång av ärendet som kommunen gjorde vid pressträffen i torsdags.

– Ansvaret för förstudien hade före detta socialchefen. Det har han själv tagit på sig på ett möte i november 2015, där Kahlin inte var med. Det kan fler intyga, säger hon.

Babic tycker inte att Kahlin är i en position att skuldbelägga andra.

– Jag tycker att Mikael Kahlin själv borde fundera på ansvars­bitar. Det är så enkelt att slå på and­ra. Han får nog börja titta på vad de själva hade för uppdrag också, säger kommunrådet.