Mannen körde på vinterväglag med sommardäck efter att ha druckit några glas vin.
Mannen körde på vinterväglag med sommardäck efter att ha druckit några glas vin. Bild: Peter Korpi

Körde in i mitträcket på E 6 – 95 000 kronor i böter

En man i 40-årsåldern döms för rattfylleri efter att ha kört in i mitträcket på E 6. Mannen, som druckit några glas vin innan färden, måste nu betala nästan 95 000 kronor i böter och över 60 000 kronor i skadestånd.

ANNONS
|

Det var i januari 2022 som mannen körde in i mitträcket på E 6 i höjd med Laholm. Mannen hade vid tillfället 0,8 promille alkohol i blodet. Han hade också kört med sommardäck, trots att det var vinterväglag.

Mannen erkänner att han gjort sig skyldig till brott och döms nu vid Halmstads tingsrätt för rattfylleri.

Åklagaren yrkade på att brottet skulle rubriceras som grovt då mannen kört berusad en längre sträcka innan han krockat, vilket åklagaren menade innebar en påtaglig fara för trafiksäkerheten.

Tingsrätten anser däremot att det inte är utrett varför mannen krockade, och menade att det lika gärna hade kunnat berott på halka. De anser därför inte att det går att styrka att mannen, i sitt berusade tillstånd, inneburit någon påtaglig fara för trafiksäkerheten. Mannen döms därav för rattfylleri av normalgraden.

ANNONS

Tingsrätten har beslutat att mannen ska betala 120 dagsböter. Av hänsyn till hans ekonomiska förutsättningar kommer dagsböterna att landa på 790 kronor per dag, vilket totalt blir 94 800 kronor. Utöver det måste mannen även betala ett skadestånd på dryga 60 000 kronor till sitt försäkringsbolag.

LÄS MER:Körde på E6 med sommardäck efter flera glas vin

ANNONS