Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Martin Lönnstam (MED) skrev motionen som ville gå till botten med den så kallade mörkläggningsskandalen och kommunens otillåtna direktupphandlingar.  Bild: Jonatan Gernes, arkiv
Martin Lönnstam (MED) skrev motionen som ville gå till botten med den så kallade mörkläggningsskandalen och kommunens otillåtna direktupphandlingar. Bild: Jonatan Gernes, arkiv

Jurist: Inget jäv när motion fick nej

Ingen politiker var jävig när MED fick avslag på sin motion om att granska affärerna kring järnvägsstationen och vägen till Ahlatippen. Det hävdar kommunens jurist.

Medborgerlig samling anser att de är fel att de politiker i kommunstyrelsen som skulle granskas själva fick svara på motionen och medverka när den röstades ner i kommunfullmäktige.

Frågan om jäv ligger hos förvaltningsrätten, efter att partiet har överklagat dit. Domstolen ska pröva om fullmäktiges beslut följer kommunallagen.

Enligt lagen får en ledamot inte delta i handläggningen av ett ärende som personligen rör ledamoten själv, ledamotens make, sambo, förälder, barn eller syskon eller någon annan närstående.

Och det har ingen gjort, anser Laholms kommun. I ett svar till rätten hävdar kommunens jurist Cecilia Håkansson att invändningarna från MED ”kan inte anses vara tillämpliga” på jävsreglerna.

I motionen krävde MED-politikern Martin Lönnstam en redogörelse för kommunens köp av markarbeten för mångmiljonbelopp utan upphandling. Affären från 2018 kom att kallas mörkläggningsskandalen eftersom de tre dåvarande kommunråden kände till saken i elva månader utan att informera kommunfullmäktige eller allmänheten.

LÄS MER: MED klagar på jäv när partiets motion fick avslag

LÄS MER: Oppositionen kräver en oberoende granskning

LÄS MER: Politiker sopade skandal under mattan

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!