Jublar inte över högt pris för tomtmark vid havet

Närmsta grannen till Hallands just nu dyraste tomt är kritisk till utvecklingen på orten.
– Det här ska inte bli ett nytt Båstad, säger Jakob Darlin.

ANNONS
LocationSkummeslövsstrand|
|

6,5 miljoner kronor kostar tomten Havsbruset 1 på 686 kvadratmeter längst ut mot strandlinjen i Skummeslövsstrand, som HP rapporterat om. Men utvecklingen med höga priser på fastigheterna är inte något som omfamnas av alla.

– Skummeslövsstrand har blivit ett område för personer med tjocka plånböcker. Priserna är löjeväckande, säger Jakob Darlin, som har ett hus tillsammans med sina syskon intill tomten som är till försäljning.

Tomten som syskonens hus är byggt på kostade inte närheten av de drömsummorna, när den förvärvades i början på 1990-talet, som begärs för en avstyckad tomt i dag.

”Tränger bort vanliga människor”

– Man förstör den ursprungliga tanken från när bönderna styckade av och gjorde Skummeslöv tillgängligt för alla. Jag vill inte att det ska bli ett nytt Båstad, där börs-vd:ar och fint folk tränger bort vanliga människor, säger Jakob Darlin.

ANNONS

Att syskonen har ett hus ihop i Skummeslövsstrand föll sig naturligt då de tillbringat mycket tid i området under uppväxten. Både farfar och deras far har varit fastighetsägare på orten.

– Skulle vi komma på tanken att sälja huset skulle jag inte tacka nej till marknadsvärdet. Men jag tycker inte om utvecklingen, det har smugit sig på. Tidigare har det varit fina små grönområden som skulle bevaras, men det har frångåtts och i stället ska allt styckas av till tomter. På den här platsen var det tidigare en fin liten skog, nu är den borta, säger Jakob Darlin och fortsätter:

– Man förändrar hela miljön i området. Tidigare var det små stugor nu är det tvärtom, stora vräkiga hus och de ska dessutom kombineras med stora flotta bilar.

Flera obebyggda tomter där det var skog innan

Förutom den aktuella tomten till salu, är området intill Jakob Darlins och hans syskons hus bestående av totalt 16 tomter som för närvarande är obebyggda.

– Det är inte bara jag som reagerat på förändringen av närmiljön och hela Skummeslövsstrand. När man pratar med många som varit här länge är de också förvånade över utvecklingen de senaste åren. 6,5 miljoner är verkligen Stockholmspriser för en tomt här, det är inget som vanliga människor skulle ha en chans att köpa, säger Jakob Darlin och fortsätter:

ANNONS

– Det är ju inte bara tomten, sedan ska det byggas ett hus på marken också. Det lär ju inte bli en liten stuga, säger han.

Mäklaren Håkan Danfors kunde berätta att det fanns flera intresserade av tomten.

LÄS MER:Ett par miljoner över? Då är det köpläge på tomtmark

ANNONS