Janne föreläste på hemmaplan i Laholm

Både humor, allvar och lokala anekdoter stod på agendan när Janne Andersson, förbundskapten för svenska fotbollslandslaget, gästade sommarens första Sommarfrukost.

ANNONS
|

På tisdagsmorgonen var det dags för säsongens första Sommarfrukost vid Lagan.

Frukostarna är ett evenemang där besökarna får avnjuta en frukost följt av en föreläsning. Det hela anordnas vanligen vid restaurang Gröna hästen, men dagens föredrag fick flytta till Stadsteatern på grund av den stora efterfrågan på biljetter.

– Någon sa att det måste vara publikrekord här den här tiden på dygnet. Det är fantastiskt kul att få hit honom, säger Reino Jacobsson, kommunens projektledare för Sommarfrukostarna.

Janne Andersson kommer ursprungligen från Halmstad och är sedan förra året förbundskapten för det svenska landslaget i fotboll. Bakom sig har han även en tid som tränare i Laholms FK.

ANNONS

– De sex åren här är bland de bästa i min karriär. Det var alltid glädje när man kom till Laholms IP. Min syn på ledarskap började här. Jag tror att jag präglade människor, men blev även präglad själv, förklarade Janne Andersson och fortsatte med några lokala anekdoter. Bland annat om LFK-eldsjälen Carl Axel Jakobsson.

– Jag minns sommaren 1994. Laget låg pyrt till. Under våren hade vi inte fått till det riktigt. Vi mötte Högaborg borta och vann med 0-5 och det var en sådan lättnad.

– Efter matchen sa jag till Carl Axel att; Nu måste du vara nöjd. Han sa; Ja, Jan Andersson. Jag har alltid sagt att det är bättre att vinna med 5-0 än att förlora med 5-0, berättade han och fick många skratt från publiken.

Han berättade även om sin syn på rollen som förbundskapten, ledarskap, vikten av prestigelöshet och att fortsatt ha båda fötterna på jorden.

– Jag har ett uppdrag som förbundskapten, men det är inte beroende på vem jag är. Det är beroende på vad jag gör.

Med åren har Janne Andersson utvecklats som tränare, men hans ibland tillfälligt hetsiga känslor mot domarna består.

ANNONS

– Jag skäller lika mycket som när jag var här. Men det är så mycket folk inblandade som inte lyssnar och så förstår de inte halländska, sa han med glimten i ögat och möttes av en skrattande teater.

En nöjd besökare var Johanna Karlsson.

– Det var jättebra. Just det om ledarskap och gruppdynamik är intressant.

ANNONS