Teknikföretaget Fbsciences håller på att expandera verksamheten och behöver bygga ut sin anläggning i Oxhult.
Teknikföretaget Fbsciences håller på att expandera verksamheten och behöver bygga ut sin anläggning i Oxhult. Bild: arkiv

Ja till att bygga ut industri i lilla Oxhult

Inte på höjden nära Smedjeåns åfåra. Men på andra sidan vägen kan Fbsciences få uppföra en ny industribyggnad i Oxhult.

ANNONS
LocationHishult||

Det amerikanska företaget Fbsciences vill som HP berättat utöka sina produktionslokaler i den lilla kvarnbyn Oxhult utanför Hishult. Företaget tillverkar gödningsmedel av organiskt material som tas ur Smedjeån.

I somras ansökte bolagets Europafilial om att få uppföra en ny industrilokal med tre alternativa placeringar.

Riva boningshuset

Ett alternativ gick ut på att riva det gamla boningshuset på fastigheten Oxhult 2:3. Det har nu fått avslag av miljö- och byggnadsnämnden. Dels skulle byggnaden hamna på en höjd och bli för dominerande, dels skulle passagen till åfåran inte bli tillräckligt bred.

De två andra placeringarna ligger båda på Oxhult 2:9. I det ena fallet byggs två befintliga byggnader till med cirka 1 000 kvadratmeter. I det andra rivs de och en ny byggnad på cirka 1 600 kvadratmeter uppförs.

ANNONS

Positivt förhandsbesked

Nämnden lämna ett positivt förhandsbesked och säger ja till en utökning på fastigheten, utan att ta ställning till vilket av alternativen som är bäst. Frågan om placering och utformning får avgöras i samband med att företaget söker bygglov. Företaget måste också söka dispens från strandskyddet.

LÄS MER:Alternativ för industribygge i Oxhult får nej

LÄS MER:Hemlighetsfullt bolag vill växa i lilla Oxhult

ANNONS