Från Laholm till världen. ”Med internet kan man sitta var som helst, där har han ett nätverk där man kan prata med likasinnade, rekrytera andra och sprida propaganda” säger Magnus Sandelin, journalist som granskat IS-krigarnas nätverk i Sverige.
Från Laholm till världen. ”Med internet kan man sitta var som helst, där har han ett nätverk där man kan prata med likasinnade, rekrytera andra och sprida propaganda” säger Magnus Sandelin, journalist som granskat IS-krigarnas nätverk i Sverige.

IS-extremist flyttade vyer

Islamiska statens härjningar har knappt undgått någon som tagit del av nyheterna. I Laholm krympte omvärlden när polisen plötsligt började nysta i en IS-sympatisör i bygden.

ANNONS
|

En 23-årig man i Laholm frontade den sociala sfären på internet, inte längre med en bild på sitt ansikte, utan med en logga som bara är typisk för en fruktad och hatad terrorgrupp, Islamiska staten – IS.

Ärendet blev en polissak, 23-åringen utreddes för hets mot folkgrupp för att ha spridit symbolen men åklagaren Gisela Sjövall kunde efter noga avvägande inte väcka åtal. 23-åringen själv försökte hävda att det inte var en IS-logga i sig, utan att budskapet bara kapats av dem.

23-åringen, som är bosatt i kommunen, har inte ändrat hur han väljer att posera på nätet. I kommentarer nämns jihad och på bilder poserar han med det som allmänt blivit känt som IS-tecknet – med ett pekfinger upp i luften.

ANNONS

Magnus Sandelin är journalist och


     Magnus Sandelin. Bild: Marcel Pabst Fotografi
Magnus Sandelin. Bild: Marcel Pabst Fotografi

författare som bevakat extremistgrupperingar i Sverige i många år och specialiserat sig på svenska IS-krigare, deras sympatisörer och dess plattformar.

– Att hålla pekfingret uppåt har för många blivit en symbol för att visa sympati för IS och "rätt" islam. Egentligen symboliserar det en tro på monoteismen, en gud, en sunnimuslimsk symbol. Det används av IS och de har i mångt och mycket gjort det till sin symbol och i den här kontexten är det en igenkänningssymbol, säger Magnus Sandelin och fortsätter:

– Det är precis som med svart och vita flaggan med trosbekännelsen som används som logga, det är en jihadistflagga framtagen av Al-Qaida, det finns ingen tvekan om vad den symboliserar i dag, säger han.

23-åringens agerande på nätet är bara en liten kugge i ett stort maskineri.

– De senaste åren har unga människor som lägger upp symboler för de här idéerna och IS-kalifat ökat. Han är en del i propagandamaskineriet som består av flera olika nivåer, där IS officiella mediegrenar finns högst upp ner till de som sitter hemma och delar detta. Han och andra fyller sin funktion, säger han.

Men att sätta punkt för våldsbejakande extremism i Laholm, Sverige och resten av världen vid årets slut får stanna vid att vara en vacker tanke – när verkligheten är en annan.

ANNONS

– Den internationella jihadismen är ett löst nätverk baserat på en ideologi och det är svårt att utrota en sådan rörelse som vandrar runt och får fäste på nätet och sociala medier. Även om IS besegras i Syrien och Irak kommer de här idéerna fortsätta spridas bland unga män i Sverige som är missnöjda med samhället och lockas av kalifatet, säger Magnus Sandelin.

23-åringen har, förutom att skämta om terrordåd i Frankrike på nätet, besökt mässor i den kritiserade Halmstad Moské med predikanten Abu Muadh som förekommit i granskningar av SVT:s Uppdrag Granskning och i Magnus Sandelins research.

– Att vara en besökare till en kritiserad moské behöver inte säga något direkt, då man oftast besöker moskén i området. Men uppskattar man Abu Muadhs föreläsningar, som driver en konservativ syn som pratat väl om jihad och uppmuntrat martyrskap om man har mycket synd. Det är en central person i den här miljön, säger han.

Lösa sympatisörer har ökat med åren och ökat medvetenheten bland myndigheter. Drygt 300 personer har rest för att strida för IS och för varje krigare går det en handfull anhängare hemmavid.

En del stannar vid datorn hemma för att kriga på nätet. Men nära finns de som rest och som dömts för ideologiska brott i grannländer.

ANNONS

– I Halmstad finns sedan tidigare en extrem krets och staden är satt på kartan i den jihadistiska miljön i Sverige, säger Magnus Sandelin.

ANNONS