Intensiva samtal när ungdomskonferensen gick av stapeln

”Ökad gemenskap i Laholms kommun”, det var temat för torsdagens ungdomskonferens där politiker, tjänstemän och ungdomar träffades för att samtala om hur kommunen kan bli bättre för barn och unga.

ANNONS
|

Inne i ”Bryggan” på Gullbrannagården hörs ett lågmält sorl. Runt borden i salen sitter ungdomar, politiker och tjänstemän i blandade smågrupper och diskuterar intensivt. Det är den årliga ungdomskonferensen som gått av stapeln.

– Vi har den här dagen varje år med ett tema som ungdomarna vill ha för att komma med förslag till kommunen så att de kan fatta bättre beslut, säger Sofia Larsson, barn- och ungdomsstrateg i Laholms kommun.

Vill ha bättre sammanhållning

Årets tema är ”Ökad gemenskap i Laholms kommun”. Indra Von Sydow från Ungdomsforum är en av dem som varit med och tagit fram temat för dagen.

– Vi vill öka gemenskapen i Laholm och se mer sammanhållning mellan olika åldrar, kön och ungdomar från olika stadsdelarna och byar. Det saknas inte nu, men det kan alltid bli bättre, säger hon och tillägger:

ANNONS

– Jag tycker att det är viktigt att man jobbar för en ökad gemenskap, det ger en ökad trygghet och ökat välmående. Man vill ju se att det blir så bra som möjligt.

Vid dagens slut kommer förslagen som diskuteras att sammanställas och skickas till kommunstyrelsen. Sofia Larsson säger att det som tas upp på konferensen påverkar vad som senare hamnar högt på politikernas agenda.

– Genom åren har man sett flera konkreta saker. Vi hade en klimatkonferens för några år sedan och sedan dess har man tagit fram en resepolicy för kommunen, man källsorterar på fler skolor och man tittade på många olika lösningar för hur man skulle spara på miljön inom olika verksamheter.

”Det har varit mycket att ta in”

Kommunstyrelsens ordförande, Ove Bengtsson (C), har varit på konferensen flera gånger tidigare.

– Jag tycker att det är väldigt bra dagar. Det är ett sätt att lyssna på ungdomarna och höra vad de vill, vad de känner för och vad som är viktiga frågor för dem idag, imorgon och framöver.

Partikollegan Gudrun Pettersson (C), ordförande för kultur- och utvecklingsnämnden, var imponerad av ungdomarna som deltog.

– De kommer med bra idéer och är bra på att styra upp och säga ifrån om vi vuxna pratar för mycket. Jag tycker också att det är ett fantastiskt tema som de valt, att öka gemenskapen. Under förmiddagen fick vi höra om att det är väldigt många barn och ungdomar som känner sig ensamma i skolan. Det har varit mycket att ta in och vi har mycket att jobba med.

ANNONS

Kommunchef Anders Einarsson fanns också på plats under dagen.

– Ungdomarna ser möjligheter som vi inte ser. De tänker utanför boxen och inte det här traditionella. Det känns jättekul att få se. Och de säger att sakerna inte behöver kosta så mycket, vi behöver bara ställa upp med en buss så att de kan åka och göra aktiviteter tillsammans.

LÄS MER:Barn fick bestämma hur 200 000 kronor skulle fördelas

LÄS MER:Ungas röster görs hörda på Aktivitetshuset

ANNONS