Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Plattorna längs gång- och cykelbanan har fått plockas ner eftersom det trängt in fukt där. På marken ska några plattor bytas eftersom de varit skadade.  Bild: Evelina Gunnarsson
Plattorna längs gång- och cykelbanan har fått plockas ner eftersom det trängt in fukt där. På marken ska några plattor bytas eftersom de varit skadade. Bild: Evelina Gunnarsson

Inställda evenemang möjliggör konstrenovering

Pandemin gav extra klirr i kassan för kultur- och utvecklingsnämnden (kun). Det innebär att fredskonstverket på Lagavägen kan renoveras.

Minnesbrunnen, även kallad Fredsbrunnen, på Lagavägen har flyttat in i ett stort, vitt tält. Här ska det renoveras ett par veckor framöver.

– Hela brunnen har satt sig och den ska återställas så att den står rakt och fint som den gjort en gång i tiden. Sen har den blivit påkörd några gånger så de här plattorna i marken har fått avkörda hörn och ska bytas ut, säger kultursekreterare Theresé Ehrenborg.

Går igenom konstverket

Sedan konstverket upprättades 1965 har bara mindre lagningar gjorts när något gått sönder. Nu ska en grundlig genomgång göras.

De första dagarna demonterade en saneringsfirma plattorna på marken och några av plattorna på fontänen. Senare ska allt byggas upp igen. Bild: Evelina Gunnarsson
De första dagarna demonterade en saneringsfirma plattorna på marken och några av plattorna på fontänen. Senare ska allt byggas upp igen. Bild: Evelina Gunnarsson

– Det är likadant som vi gjorde med hästbrunnen på Hästtorget. De går grundligt igenom pumpar och belysning. Det är gamla grejer som kan behöva bytas, säger Theresé Ehrenborg.

Pengar över möjliggör

En renovering har länge varit påtänkt men skjutits fram.

– Vi har en budget att hålla oss till och den är på 150 000 kronor om året. Förutom att den ska räcka till de här renoveringarna så ska det användas om någon pump går sönder, säger hon.

Fredskonstverket/ Fredsbrunnen vid Lagavägen renoveras. Bild: Evelina Gunnarsson
Fredskonstverket/ Fredsbrunnen vid Lagavägen renoveras. Bild: Evelina Gunnarsson

Därför fick KUN kliva in med mer pengar. Nya ledningar ska läggas och ny murning och ny stenplattor runt verket ska läggas. Det är oklart i vilket skick pumpsystemet är i.

Renoveringen beräknas kosta 383 000 kronor. Pandemin och alla inställda evenemang har gjort att KUN fått pengar över och kan nu genomföra renoveringen.

– Tanken har funnits tidigare men pengarna har inte funnits. Det här jobbet kan man inte göra lite på varje år, säger Jonas Heintz, kulturchef.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!