Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Farligt gods-trafiken ska bort från Lagavägen i centrala Laholm. Den långdragna striden om en ny farligt gods-led verkar nu närma sig ett avslut. Kanske.
Farligt gods-trafiken ska bort från Lagavägen i centrala Laholm. Den långdragna striden om en ny farligt gods-led verkar nu närma sig ett avslut. Kanske.

Inget nytt yttrande om väg för farligt gods

Laholms kommun väljer att inte yttra sig mer om den nya farligt gods-leden. Slutstriden lär stå i kommunfullmäktige.

För en månad sedan levererade länsstyrelsen sin senaste utredning om att förbjuda trafik med farligt gods på Lagavägen i Laholm.

Myndigheten godkände då Laholms kommuns förslag att i stället leda sådan trafik till Kristanstadsvägen. Men länsstyrelsen tog också upp att nödvändiga säkerhetsåtgärder för Kristianstadsvägen kan kosta närmare 30 miljoner kronor.

LÄS MER: Länsstyrelsen säger ja till ny led för farligt gods

Inför sitt slutliga beslut i frågan begärde länsstyrelsen in yttranden från berörda parter senast 19 maj.

Få konkreta synpunkter på farligt gods-leden

De synpunkter som kom in var mestadels tama. En privatperson som bor på Kristianstadsvägen protesterade mot att köra farligt gods där. Men Trafikverket hade inget nytt att framföra. Inte heller MSB eller Region Halland. Och faktiskt inte heller Laholms kommun, som inte ens skickade något yttrande.

– Nej, det var ju vi som ställde frågan från början. Nu utgår vi från att länsstyrelsen kommer tillbaka med ett beslut när de har gått igenom inkomna remisser, säger kommunrådet Erling Cronqvist (C).

Han räknar inte med att det sker innan semestrarna. Men när länsstyrelsens svar väl kommer vill han att frågan åter tas upp i kommunfullmäktige. Den har redan återremitterats en gång i väntan på länsstyrelsens utlåtande.

Fullmäktige avgör vägfrågan

Oavsett vad länsstyrelsen beslutar om Kristianstadsvägen kan det bli ett slag i luften. I fullmäktige finns nämligen en politisk majoritet för ett annat alternativ – bygget av Sofieroleden.

I nästa fullmäktigerunda är det upp till bevis för politikerna. Då ska det fattas beslut om farligt gods-leden och det är betydligt svårare att få igenom en ny återremiss. Det räcker inte som förra gången med att en tredjedel av ledamöterna vill det.

– Nej, nu krävs i så fall en ren majoritet, konstaterar Erling Cronqvist.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!