Svartbygget och den olovliga rivningen avslöjades genom en anonym anmälan till samhällsbyggnadskontoret i Laholm i oktober 2016.
Svartbygget och den olovliga rivningen avslöjades genom en anonym anmälan till samhällsbyggnadskontoret i Laholm i oktober 2016. Bild: Pontus Lundahl/TT

Ingen ursäkt för ägare som rev kulturmärkt hus

Den olovliga rivningen av ett kulturmärkt hus i Veinge står ägarna dyrt. Länsstyrelsen ser inga förmildrande omständigheter. Böterna på 189 000 kronor måste betalas.

ANNONS
LocationVeinge||

Ägarna har överklagat kommunens beslut om svartbyggeböter från förra året. De två männen anser att de gjort en nödvändig renovering av det gamla fallfärdiga huset. Enligt dem är det alltså inte alls fråga om en olovlig rivning och ett nybygge utan startbesked.

Kulturbyggnad med klass C

De pekar bland annat på att både tak och takkupa finns kvar (med ny placering). Dessutom säger de sig inte ha känt till att byggnaden ingick i Kulturmiljö Hallands bebyggelseinventering. Huset hade klass C, med ett byggnadshistoriskt och miljöskapande värde.

För att slippa böter eller få avgiften sänkt vände de sig till länsstyrelsen. Men myndigheten backar inte en tum från kommunens bedömning i sitt färska beslut. Tvärtom fastslår länsstyrelsen att det gamla huset rivits utan lov och att ett nytt hus byggts i dess ställe.

ANNONS

Byggsanktionsavgift

Eftersom det rör sig om ett hus som borde bevarats har straffavgiften, enligt regelverket, räknats upp med 300 procent. Miljö- och byggnadsnämnden i Laholm tyckte dock att det oproportionerligt dyrt och sänkte till hälften.

Enligt länsstyrelsen saknas det skäl för ytterligare rabatt. Ägarna har kallat det gamla huset ett råttbo. Men att underhållet inte har skötts av tidigare ägare är ingen ursäkt för att inte söka bygglov, anser myndigheten.

Beslutet kan överklagas till högre instans. Det blir i så fall en fråga för mark- och miljödomstolen.

LÄS MER:Husägare vill slippa saftiga rivningsböter

LÄS MER:Höga böter för rivning av kulturhistoriskt hus

Husägare vill slippa höga rivningsböter

I KORTHET

Veinge: Ägarna överklagar svartbyggeböterna på över 189 000 kronor för rivningen av ett kulturhistoriskt värdefullt hus utanför Veinge.

De hävdar att det inte alls rör sig om rivning och nybyggnation, utan bara om en renovering. Att det nya huset är större än det gamla beror på tilläggsisolering, som de menar inte kräver bygglov på landet.

Ägarna har nu överklagat miljö- och byggnadsnämndens beslut om att ta ut en byggsanktionsavgift till länsstyrelsen. Enligt kommunen revs det gamla huset och ersattes av ett nytt, betydligt större, utan att ägarna hade vare sig rivningslov eller bygglov.

ANNONS