Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så här brukar det se ut när Osbecksgymnasiet håller öppet hus. I år är förutsättningarna annorlunda. Bild: Henrik Williamsson
Så här brukar det se ut när Osbecksgymnasiet håller öppet hus. I år är förutsättningarna annorlunda. Bild: Henrik Williamsson

Ingen rusning till digitalt öppet hus

På torsdag håller Osbecksgymnasiet sitt fjärde och sista digitala öppna hus för alla elever i årskurs 9. Initiativet har dock inte fått den genomslagskraft som gymnasieledningen hade hoppats på.

Osbecksgymnasiet har tidigare hållit digitalt öppet hus vid ett tillfälle i november och vid två tillfällen i januari.

– Vi är väldigt nöjda med upplägget men tyvärr har vi inte alls fått det gensvar, i form av besökare som vi hade hoppats på. Jag har visserligen bara varit anställd här sedan i augusti förra året men andra som jag har talat med har berättat att de fysiska öppna husen brukar locka betydligt fler besökare, säger Carl Lundgren, rektor på Osbecksgymnasiet.

Olika chattrum

När det gäller det det digitala öppna huset går eleverna in i olika chattrum via Osbecksgymnasiets eller Laholms kommuns hemsida.

– Man söker helt enkelt på den profil eller det program som man är intresserad av. I chattrummet möter eleven en lärare som kan berätta mer om utbildningen via videolänk.

Uppenbarligen har modellen inte varit så framgångsrik. Vad tror du att det beror på?

– Svårt att säga. Vi kommer att utvärdera det digitala öppna huset nästa vecka och försöka komma fram till om det finns något annat sätt att få intresserade elever att träffa oss. I nuläget är det såklart omöjligt att genomföra ett fysiskt öppet hus men om vi har tur förändras kanske läget senare i vår.

Tror du att det finns en risk att söktrycket till era program minskar inför nästa läsår?

– Förhoppningsvis inte. Jag tror till exempel att studie- och yrkesvägledarna på grundskolorna har mer att göra än vanligt med att informera elever om vad som finns. Eleverna väljer kanske att förlita sig på den informationen i stället nu när gymnasieskolorna är stängda för visningar.

Emmy Wahlin, studie- och yrkesvägledare på Veingeskolan, har dock inte märkt av att fler elever än vanligt pratar med henne om studieval.

– Det sticker inte ut på något sätt i år. Däremot har många elever framfört sin besvikelse över att de inte får besöka gymnasieskolorna fysiskt och att de tycker att det är betydligt svårare att göra ett gymnasieval i år.

Emmy Wahlin har informerat eleverna om att bland annat Osbecksgymnasiet håller ett digitalt öppet hus.

– De flesta verkar dock inte tycka att en digital visning ger speciellt mycket. De vill helt enkelt känna om skolan har en inbjudande atmosfär på plats.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här