Axel Nilsson tror att en del kommer sluta att plugga när utbildningen sker på distans men vet av erfarenhet att det inte går bra om man inte pluggar i matte och fysik.
Axel Nilsson tror att en del kommer sluta att plugga när utbildningen sker på distans men vet av erfarenhet att det inte går bra om man inte pluggar i matte och fysik. Bild: Evelina Gunnarsson

Ingen oro för att betyg ska påverkas av distansstudier

Dag ett med distansstudier var inga problem för Axel Nilsson på Osbecksgymnasiet. För honom är det viktigt att hålla disciplinen uppe.

ANNONS
LocationLaholm||

På onsdagen var det första dagen med distansstudier för eleverna på Vuxenutbildningen och gymnasieskolan på Campus Laholm. Axel Nilsson läser tredje året på teknik och hade tagit plats hemma i köket.

– Vi fick reda på det under en fysiklektion. När beslutet kommit kunde vi inte fokusera på fysiken, säger Axel Nilsson.

Resterande lektioner på tisdagen ägnades åt att förbereda distansstudierna och på onsdagsmorgonen drog första lektionen igång.

– Det ultimata hade varit om vi hade fått tjugo minuter med varje lärare innan vi lämnade skolan. Jag skyller ingenting på lärarna, men när man såg att Danmark och Norge stängde skolorna kanske man kunde ha förutsett att de skulle stänga här också. Det blir en stor utmaning för lärarna också.

ANNONS
Genom programmet Microsoft Teams kan elever och lärare kommunicera genom samtal, chatt eller videosamtal. Axel Nilsson skulle starta upp en gruppdiskussion på engelska.
Genom programmet Microsoft Teams kan elever och lärare kommunicera genom samtal, chatt eller videosamtal. Axel Nilsson skulle starta upp en gruppdiskussion på engelska. Bild: Evelina Gunnarsson

På morgonens mattelektion var det fyra elever och en lärare med via datorn. Värre tror Axel Nilsson att det blir när det är en lärare och en stor klass.

När HP hälsar på hemma i Månstorp ska 18-åringen strax dra i gång en gruppdiskussion med några från klassen. Sociala medier används för att bestämma vilken tid diskussionen ska startas. Han ser inga problem med att plugga hemifrån.

– Jag vet inte, jag tror vi kommer nå lärarna rätt bra. Fysiken kanske kan vara rätt svår att förstå i boken men det gäller att utnyttja verktygen man har och ta hjälpa av varandra, fortsätter han.

Axel har gått in på sin sista termin på gymnasiet men han är inte orolig för sina betyg eller att missa den sista tiden med klassen.

– Jag tänker att det har hänt så mycket kring viruset den senaste veckan att det kan gå på andra hållet också. Det är ju två, tre månader kvar till studenten.

Av elever på andra skolor har han fått höra att de ser hemstudierna som att de inte behöver plugga. Själv tycker 18-åringen det är viktigt att hänga med på lektionerna.

Sista mattelektionen på plats på skolan ägnades dels åt att lära sig hur man räknar ut de tal de just nu arbetar med.
Sista mattelektionen på plats på skolan ägnades dels åt att lära sig hur man räknar ut de tal de just nu arbetar med. Bild: Evelina Gunnarsson

– Antingen sätter man sig exakt när lektionen börjar eller får man börja innan och köra lite flextid. Men man får verkligen förbinda sig till hur lång lektionen är.

ANNONS

En del på skolan är oroliga. Axel är mest orolig för att bli smittad och sen smitta någon i riskgruppen. Att inte träffa kompisar varje dag tror han inte blir några problem.

– Vi har mycket med UF att göra och kommer behöva träffas där. Sen fortsätter vi att träffas på helger och jag tränar fotboll. Gemenskapen kommer inte bli några problem.

LÄS MER:Campus Laholm övergår till digital undervisning

LÄS MER:Efter regeringens besked - Campus förbereder nedstängning

LÄS MER:Gymnasieskolor och vuxenutbildningar stänger — undervisningen sker på distans

ANNONS