Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Ingen extern utredning av läckta personakter

Det blir ingen extern utredning av personakterna som läckte internt på kommunen. Debatten i fullmäktige blev hård och slutade med votering.

Laholmspartisten Bertil Johansson vill att huvuden ska rulla efter att sekretesskyddade uppgifter ur kommunanställdas personalakter spridits i ett av Laholms kommuns interna datornätverk.

I en motion kräver han att ansvariga tjänstemän på personalavdelningen stängs av och att politikerna i personalutskottet avsätts. Det fick han inget gehör för när frågan togs upp i kommunfullmäktige i går kväll.

Däremot fick han stöd från Sverigedemokraterna och exmoderaterna i Medborgerlig samling för sitt krav att en extern utredare ska gå till botten med händelsen. Det räckte dock inte längre än till att förslaget föll med röstsiffrorna 8–33.

– Det finns inget ont uppsåt, sade Erling Cronqvist (C), ordförande i personalutskottet, och framhöll att det som skett var ett misstag.

Kommunens ”värsta magplask”, ansåg Bertil Johansson och upprepade sina gamla anklagelser mot kommunens ledning om vänskapskorruption, tystnadskultur och mygel.

– De som utrett det här är de som själva varit delskyldiga. Som att låta en notorisk fortkörare sätta hastighetsgränserna, ansåg han.

Flera av hans meningsmotståndare från den styrande femklövern gick upp i talarstolen och markerade mot fula personangrepp och billiga politiska poänger.

– Du försöker misstänkliggöra. I motionen hänvisar du till maffiametoder. Det som hänt är att en tjänsteman av misstag har sparat det här i fel mapp, sade Thomas Jönsson (M).

Ärendet har JO-anmälts av Mikael Kahlin (MED) och av en före detta anställd.