Inga toaletter vid Lugnarohögen

Bronsåldersgraven har öppnat men utan möjlighet för besökarna att gå på toaletten, något som kan dröja månader.

ANNONS
LocationHasslöv||

När Lugnarohögen öppnade fanns ingen möjlighet att gå på toaletten. Kulturenheten på Laholms kommun har ännu inte fått bygglov för tillfälliga toaletter. Tanken var att bajamajorna skulle ska sättas upp där parkeringen övergår till en grusgång upp till stugan. Men i grannhöranden har fem personer haft synpunkter på placeringen.

Grannar menar att toaletterna hamnar i anslutning till tre närliggande infarter och är därför olämplig. De har också synpunkter på doften och att utsikten förstörs både för grannar och besökare till Lugnarohögen.

– Vi kan vara flexibla med placeringen och tycker inte heller att det är snyggt med toaletterna mitt i allt. Men vi vill inte ha toaletterna intill det idylliska huset, säger kulturchef Jonas Heintz.

ANNONS

Två toaletter ska ställas upp, varav en är handikappanpassad.

– Det är svårjobbat här när det inte finns något vatten och avlopp. Vi skulle vilja erbjuda både toalett och kaffe här. Men det går inte.

Intill stugan finns två utedass som tidigare använts.

– Det hade varit en dröm att använda dem, men det går inte i coronatider, säger Jonas Heintz.

Under fredagen fick Kulturenheten ta del av grannarnas synpunkter och ska lämna svar senast 24 juli. Kulturenheten kan ändra placeringen därefter men det kan kräva att grannarna får säga sitt på nytt, vilket kan ta tid. Fram tills dess får en tillfällig lösning tas fram.

– Vi får hitta var närmsta toalett som vi kan hänvisa till.

Personerna som yttrat sig i grannhörande föreslår en placering i andra ändan av parkeringen.

ANNONS