Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det skickar fel signaler när chefer får vaccin i strid mot turordningsreglerna, anser Roland Norrman (M), ordförande i personal- och organisationsutskottet i Laholms kommun. ”Den storm det har blivit visar väl på att det var olämpligt”, säger han. Bild: Jonatan Gernes/arkiv
Det skickar fel signaler när chefer får vaccin i strid mot turordningsreglerna, anser Roland Norrman (M), ordförande i personal- och organisationsutskottet i Laholms kommun. ”Den storm det har blivit visar väl på att det var olämpligt”, säger han. Bild: Jonatan Gernes/arkiv

Inga repressalier mot chefer som fått vaccin

Oacceptabelt och får inte upprepas. Personalutskottet med Roland Norrman (M) i spetsen ryter ifrån om chefer på Laholms kommun som vaccinerats mot covid-19 före prioriterad vårdpersonal. Men några repressalier blir det inte.

– Självklart ska man inte gå före. Det blir fel, både moraliskt och signalmässig vad gäller legitimiteten för de som får sprutan före dem som är prioriterade, säger kommunrådet Roland Norrman.

Han är ordförande i personal- och organisationsutskottet i Laholms kommun. Efter HP:s avslöjande har utskottet gjort ett klargörande i samband med sitt senaste möte:

”I kommunen finns framtagna riktlinjer och rutiner för vaccination, vilka bland annat innehåller en tydlig turordning. Personal och organisationsutskottet förväntar sig att all personal inom kommunen följer framtagna riktlinjer och rutiner.”

Reservlistor borde funnits

Två verksamhetschefer på socialförvaltningen och en tredje anställd som inte heller jobbar patientnära har fått så kallat överblivna vaccindoser, trots att de inte stått på prioriteringslistan.

Men nu har man tagit fram extralistor. Jag kan inte förstå varför man inte gjort det tidigare.

– Om man verkligen har uttömt alla möjligheter att hitta personal som kan komma in med kort varsel, och alternativet är att kasta dosen, så kanske det är en annan sak. Men nu har man tagit fram extralistor. Jag kan inte förstå varför man inte gjort det tidigare, säger Roland Norrman.

LÄS MER: Rutinen skärps för vem som får överblivna vaccindoser

LÄS MER: Politiskt ordkrig om chefernas vaccinering

”Moraliskt förkastligt”

M-politikern tycker att ett stort ansvar också faller på personal som erbjudits vaccin och tackat ja, men sedan inte dyker upp. Det har skett vid ett tiotal tillfällen, enligt socialchefens uppgift till HP.

– Om man får en tid och inte kommer dit ställer det så klart till bekymmer. Jag tycker att det är moraliskt förkastligt om man inte ringt in och avbokat.

I minst nio regioner finns misstankar om vaccinationsfusk, där andra än de prioriterade grupperna fått vaccin. ”Det är ett tydligt exempel på korruption”, har Ulrik Åshuvud, ordförande för Transparency International i Sverige, sagt till SR:s Ekot om att chefer utnyttjat sin ställning för egen vinning.

Den storm det har blivit visar väl på att det var olämpligt.

– Jag har inte tagit följt det, däremot den infekterade debatten i HP om hanteringen i Halmstad. Just nu vill jag inte säga mer än vad vi gjorde i utskottet. Detta är oacceptabelt och vi förväntar oss att det inte upprepas. Den storm det har blivit visar väl på att det var olämpligt, säger Roland Norrman.

Krav på konsekvenser

Facket Kommunal i Laholm har efterfrågat repressalier och LP-politikern Bertil Johansson har krävt att de inblandade får sparken, men några sådana konsekvenser är inte aktuella. Roland Norrman hoppas att klargörandet räcker.

– Är det nu någon som går före, då är det rent och skärt självmål. Då får man faktiskt ta sina konsekvenser. Hittills har det alldeles uppenbart blivit konsekvenser för vissa vad gäller legitimiteten, säger han.

LÄS MER: Kommunal sågar chefernas vaccinering: ”Ett jättehån”

LÄS MER: Undersköterskor upprörda att chefer vaccinerats före

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!