Thea Ingvarsson, Ebba Asschier, Moa Johansson och Asta Andersson var alla tillbaka på gymnasiet på onsdagen för att börja trean.
Thea Ingvarsson, Ebba Asschier, Moa Johansson och Asta Andersson var alla tillbaka på gymnasiet på onsdagen för att börja trean. Bild: Evelina Gunnarsson

Inga kramkalas när eleverna var tillbaka på Campus Laholm

Någon hade sett fram emot skolstarten, andra inte. En sak var säker - eleverna var glada över att få vara tillbaka i skolan och slippa distansundervisning.

ANNONS
LocationLaholm||

Ettorna började redan på tisdagen men på onsdagen kom tvåor och treor och parkeringen vid Campus Laholm fylldes med bilar och epa-traktorer för första gången sedan 17 mars.

– Det känns bra att vara tillbaka, men det är lite tråkigt, säger Thea Ingvarsson som börjar trean på naturprogrammet.

– Det har varit svårt att hitta ro hemma och svårt att hänga med i kurserna, säger Ebba Asschier som också börjar trean på naturprogrammet.

Annorlunda verklighet

Innanför dörrarna väntade en lite annorlunda skolverklighet. Kortare luncher med färre platser i matsalen och ingen tillgång till skåp de första veckorna.

Några kramkalas kanske det inte blir, men några av eleverna tror att man kommer komma på sig själv med att ta avstånd eller undvika folksamlingar.
Några kramkalas kanske det inte blir, men några av eleverna tror att man kommer komma på sig själv med att ta avstånd eller undvika folksamlingar. Bild: Evelina Gunnarsson

Blir det annorlunda att vara i skolan?

ANNONS

– Det vet vi inte än. Det är nog många regler som vi inte vet om än. Man får vara mer uppmärksam, säger Ebba Asschier.

– Jag tänker att det blir annorlunda. Man får tvätta händerna mer och ta handsprit innan man går in i klassrummet, säger Moa Johansson som börjar trean på samhällsprogrammet.

Vill stanna i skolan

Är ni rädda att skolan ska stänga igen?

– Lite. Vi vill ju vara kvar och nu i trean vill vi vara här hela tiden, säger Moa Johansson.

Kommer ni vara mer försiktiga?

– Vi kanske inte har kramkalas med hela klassen, säger Ebba Asschier.

– Man kanske inte tänker på det men kommer på sig själv, som på Maxi till exempel, att man väntar med att gå förbi och undviker mycket folk, säger Thea Ingvarsson.

Albin Palm började trean på industriprogrammet. För honom kändes det sådär att komma tillbaka till skolan men han är hellre i skolan än att ha distansundervisning.

– Det har varit en lång vår. Jag har haft svårt att hitta motivationen hemma, säger Albin Palm.

Rädd för mer smittspridning

Han tror inte det blir några problem att följa restriktionerna, men är osäker på om de hjälper för smittspridningens skull.

ANNONS

– Egentligen skulle vi kanske inte gått i skolan alls, säger han.

Alva Johansson och Annie Ottosson tyckte att det kändes konstigt att komma tillbaka till skolan efter flera månader hemma.

– I början var det skönt, men sen blev det långtråkigt, säger Annie Ottosson som börjar trean på naturprogrammet.

De kunde inte garantera att skolstarten blev fri från kramar.

– Vi kommer nog att kramas ändå, säger Annie Ottosson.

En lärare möter ett par elever på vägen in genom entrén och uttrycker att det är gott att se dem. Ett kompisgäng pratar om vad de har gjort på lovet. ”Sovit”, säger den ena. Sedan började undervisningen för första gången på fem månader.

ANNONS