Kommunens inspektörer Niklas Fahlstedt och Sebastian Stjärneblad är dagligen ute på kontroller. Det är dels vanliga livsmedelskontroller och dels de nya kontrollerna kopplade till Folkhälsomyndighetens restriktioner i coronatider.
Kommunens inspektörer Niklas Fahlstedt och Sebastian Stjärneblad är dagligen ute på kontroller. Det är dels vanliga livsmedelskontroller och dels de nya kontrollerna kopplade till Folkhälsomyndighetens restriktioner i coronatider. Bild: Evelina Gunnarsson

Inga anmärkningar på serveringar i coronatider

Än finns inga anmärkningar på Laholmskrogar. Men inför sommaren får kommunen ansvaret att själva besluta om eventuella åtgärder.

ANNONS
LocationLaholm||

I coronatider gör Laholms kommuns livsmedelsinspektör Niklas Fahlstedt och alkohol- och tobakshandläggaren Sebastian Stjärneblad extra kontroller på restauranger, serveringar och campingar. Inspektörerna ska se till att avstånd hålls och att krögare och ansvariga tar till åtgärder och informerar. Än har inspektörerna inte haft något att anmärka på.

– Det har sett bra ut. Det finns inget vi har haft att anmärka på. Krögarna och företagarna löser uppgiften väldigt bra. Man ser till att det hålls avstånd i köerna och restaurangerna gjort omtag från bufféservering och kör tallriksservering, säger Sebastian Stjärneblad.

Krogägare kan inte skylla brister på gästerna.

ANNONS

– Är det så att det inte sköts så är det i slutändan, även om ägaren vidtagit åtgärder, upp till företagen att se till att kunderna lyssnar och följer reglerna, säger Sebastian Stjärneblad.

Nytt verktyg för kommunen

Inspektörerna är dagligen ute på kontroller. Brister där krogarna inte följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer ska skickas till länsstyrelsen. Sedan ska en smittskyddsläkare besluta om åtgärder som stängning. Men en ny tillfällig lag ger från den första juli ansvaret för kontroller och beslut till kommunerna.

– Med tanke på att Laholms har mycket sommargäster så underlättar det för oss i hanteringen. Sommargästerna ökar trycket på restauranger och liknande verksamheter. Sen återstår det att se om det blir så, säger Sebastian Stjärneblad.

I Laholm är det luncherna som är mest hektiska. Krogarna kan vänta sig ett besök om de inte redan haft det. Inspektörerna har varit igång med kontroller sedan i april.

Vad krävs för att ni ska stänga en krog eller restaurang?

– I en krogverksamhet är det att mycket folk hänger i baren eller att man inte håller avstånd.

Inga egna uteserveringar

Tillsammans med Niklas Fahlstedt och miljö- och hälsoskyddsinspektören Jenny Hamringe bildar Sebastian Stjärneblad miljökontorets coronagrupp.

Sebastian Stjärneblads fokus är att se så överservering inte sker, att personalliggaren sköts och att serveringen sker på de ytor som krögarna har tillstånd för.

ANNONS

– Folk tar egna initiativ och upprättar uteserveringar.

Dessutom tittar de till gemensamma utrymmen på campingar som kök och duschar.

– Som där ser ut så är det inte heller något att anmärka på men det är ju bara i början av den perioden.

ANNONS