Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Några odlingslotter mellan Lagan och Ahlavägen blir det inte. Men kommunens landsbygdsutvecklare vill gärna ha förslag från andra håll. Bild: Henrik Williamsson
Några odlingslotter mellan Lagan och Ahlavägen blir det inte. Men kommunens landsbygdsutvecklare vill gärna ha förslag från andra håll. Bild: Henrik Williamsson

Idé om odlingslotter vid Lagan fick tumme ner

En markremsa bredvid Lagan kunde lämpa sig för odlingslotter. Det tyckte fastighetsägaren. Men förslaget stötte på svårigheter och idén fick läggas ner.

Monica Sönne äger en bit mark mellan Lagan och Ahlavägen. Där har hon låtit ta ner en del träd, och då öppnade sig möjligheten att skapa odlingslotter.

”Jag funderar på att stubbfräsa området som då kunde bli till ett gäng trevliga kolonilotter utan bebyggelse”, skrev hon till Laholms kommun för en knapp månad sedan.

LÄS MER: Positivt nej till motion om odlingslotter

LÄS MER: Motion om odling sådde nytt frö till konflikt

Odlings- och kolonilotter saknas helt i Laholm. Frågan har varit på tapeten i fullmäktige flera gånger på sistone. Men av Monica Sönnes idé blev intet.

”Hade blivit win-win”

– Man fick tydligen inte inhägna för att det ska vara tillgängligt. Trafikverket hade också yttrat sig. Det var fyrkantiga regler, säger hon och fortsätter:

– Det här var inte något jag tänkte tjäna några pengar på. Jag tänkte ta ut en liten avgift på tio år. Det hade blivit win-win. Alla jag pratade med tyckte att det var en bra idé.

Kommunens landsbygdsutvecklare Reino Jacobsson kollade igenom det lilla projektet, men fann att det inte skulle gå.

Vill gärna ha ett större odlingsområde

– Jag hade kontakt med samhällsbyggnadsförvaltningen. Det ligger nära vatten och tillgängligheten måste finnas där. Man måste även tillgodose risken för översvämning. Trafikverket ville ha ett avstånd på minst sju meter från vägen och där är inte särskilt brett, konstaterar han.

– Men själv tyckte jag att det var en bra idé. Jag hoppas att någon annan också kan tänka på det här. Vi skulle gärna vilja ha ett lite större område där laholmarna kan odla sina grönsaker. Idealiskt hade nog varit någonstans mellan Laholm och Skummeslövsstrand, säger Reino Jacobsson.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!