Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Ica-butik i centrum får inte lov att sälja cigaretter

Ica Torghallen i Laholm får inte tillstånd att sälja snus och cigaretter. Bolaget har inte skött sina skatter och avgifter.
– Jag hade ett slarvigt 2018 i mitt liv. Nu syns det på att mitt bolag inte får sälja tobak, säger Ica-handlaren Henrik Karlsson.

Ica Supermarket Torghallen på Stortorget är den andra matbutiken i år som får avslag av Laholms kommun på sin ansökan om att få handla med tobak. För tre veckor sedan slog Mellbystrands livs igen av samma anledning.

LÄS MER: Närbutik får inte sälja tobak – lägger ner

Beslutet att säga nej har tagits av miljö- och byggnadsnämndens beredningsutskott.

– Det är en kraftfull åtgärd, men det är inte så mycket att be för. Annars försöker vi hitta lösningar, men det här var ett ganska enkelt beslut, säger ordförande Knut Slettengren (M).

Bolaget uppfyller inte kraven

Matbolaget Laholm AB, som driver Torghallen, är enligt kommunen inte lämplig att bedriva detaljhandel med tobaksvaror. Bolaget uppfyller inte kraven på ekonomisk och personlig lämplighet, står det i beslutet.

Man har inte uppfyllt sina förpliktelser som näringsidkare.

– Utredningen har påvisat att man har brustit i sina åtaganden gentemot det allmänna. Vad det innebär i detalj kan jag inte gå in på, säger Sebastian Stjärneblad, kommunens alkohol- och tobakshandläggare.

Miljökontorets utredning är hemligstämplad.

– Man har inte uppfyllt sina förpliktelser som näringsidkare. Det har skett på ett betydande och systematiskt sätt, säger Sebastian Stjärneblad.

Butiken var illa ute

HP:s egna efterforskningar tecknar en dyster bild av vad det handlar om. Bolaget har inte redovisat och betalat sina skatter och avgifter i rätt tid. Årsredovisningen har varit kraftigt försenad. Det har bolaget tvingats betala flera straffavgifter för.

Det är kämpigt att ta över en ny butik. Det krävs hårt arbete, har jag lärt mig nu.

Vid årsskiftet var det så illa ställt att styrelsen fick upprätta en kontrollbalansräkning. Då var mer än hälften av aktiekapitalet förbrukat. Bolaget hade gjort en miljonförlust.

Med andra ord: Ica-butiken var illa ute.

– Det är jag som har slarvat. Nu är vi i fas. Vi hade ett tufft första år när vi tog över butiken. Det är kämpigt att ta över en ny butik. Det krävs hårt arbete, har jag lärt mig nu, säger Ica-handlaren Henrik Karlsson, tidigare Andersson, som tog över Torghallen i juni 2018.

Henrik Karlsson, tidigare Andersson, tog över som ägare för Torghallen för två år sedan, tillsammans med sin dåvarande hustru. Paret har nu skilt sig. Bild: Ann Katrin Norling/arkiv
Henrik Karlsson, tidigare Andersson, tog över som ägare för Torghallen för två år sedan, tillsammans med sin dåvarande hustru. Paret har nu skilt sig. Bild: Ann Katrin Norling/arkiv

Ica-handlaren har tvingats göra ett tillskott av kapital till bolaget. Efter det första förluståret går rörelsen nu med plus, uppger han.

– Butiken är inte hotad. Nu går det bra.

”Inte bara negativt”

Henrik Karlsson säger att han har ”full förståelse för beslutet” att Torghallen inte får sälja tobak.

Vad innebär det för butiken?

– Det är klart att det blir jobbigt för dem som snusar och röker. Det är en viktig del av deras inköp. Men det är inte vår kärnverksamhet. Vår uppgift är egentligen att sälja mat.

Tänker du överklaga?

– Nej, jag tror att jag är ganska chanslös.

Tobaksförsäljningen måste därmed upphöra tre veckor efter att beslutet har delgivits.

– Det är inte bara negativt. Nu får vi lite mer hälsoinrikting på butiken, säger Henrik Karlsson.

LÄS MER: Torghallen föreläggs att ha koll på lokalernas hygien

LÄS MER: "Butiken ska förknippas med mat och måltider"

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!