Husvagnen stod inställd i en lada. Därinne satte den nu dömde 52-åringen upp sin anläggning för att tillverka amfetamin. Verksamheten sprängdes när polisen plötsligt kom på besök.
Husvagnen stod inställd i en lada. Därinne satte den nu dömde 52-åringen upp sin anläggning för att tillverka amfetamin. Verksamheten sprängdes när polisen plötsligt kom på besök.

Huvudman för knarkfabrik har tolv års fängelse att vänta

På gården fanns en lada. I ladan fanns en husvagn. Och i husvagnen fanns en fabrik för att tillverka amfetamin. Nu döms en av männen som åtalats för narkotikatillverkningen till tre års fängelse. Han kan dessutom se fram mot ytterligare nio år i polskt fängelse.

ANNONS
LocationVåxtorp||

En polispatrull kom till den lantligt belägna gården utanför Våxtorp den 14 april i fjol. Egentligen var de bara där för att leta upp en man. Han hittades också. Men poliserna blev misstänksamma, och i ladan hittade de en narkotikafabrik.

LÄS MER:Grova knarkbrott på avsides lantgård

På gården fanns mängder av behållare med olika vätskor, däribland amfetaminolja. Det hittades också vitt pulver på flera olika ställen.

På gården bodde tre män. Alla tre anhölls och häktades, till en början misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott.

Långvarig utredning av beslag från knarkfabriken

Utredningen kom att dra ut på tiden, mest beroende på de omfattande undersökningar som behövde göras på Nationellt forensiskt centrum. Männen har suttit häktade i över tio månader.

ANNONS
I 52-åringens telefon hittade polisen mängder med bilder från arbetet med att tillverka amfetamin.
I 52-åringens telefon hittade polisen mängder med bilder från arbetet med att tillverka amfetamin. Bild: Polisens förundersökning

LÄS MER:Tre män åtalas för att ha drivit knarkfabrik

Domen föll på onsdagen. Hårdast såg Halmstads tingsrätt på en 52-årig polsk man. Han döms till tre års fängelse för grovt narkotikabrott och förberedelse till grovt narkotikabrott.

Enligt domen är det enbart 52-åringen som stått för verksamheten i knarkfabriken. Han berättade under rättegången att han ”inrett husvagnen som ett laboratorium”.

Men det var inte så lätt som han trodde att göra amfetamin. Det mesta av pulvret blev väldigt svagt.

Medåtalad var försöksperson för amfetamin

En annan av de åtalade, en 48-årig sydhalläning som också bodde på gården, fick vara försökskanin.

48-åringen hade 35 gram hemgjort amfetamin på sig när han greps. Analys av detta har visat att amfetaminhalten var bara två procent.

Det gjorde 48-åringen förvånad. Han hade blivit pigg, och 52-åringen hade sagt att amfetaminet var superstarkt. I själva verket innehöll pulvret mest koffein.

– Jag trodde det var dundergrejer. Men jag tyckte det var konstigt, för jag gick ju och lade mig varje kväll, erinrade sig ”försökskaninen” i ett polisförhör.

Hade kunnat få fram ansenliga mängder knark

Även om resultatet inte blev så bra fick 52-åringen fram 143 gram färdigt amfetamin. Han har också framställt amfetaminolja som – om han blivit skicklig – hade kunnat ge ett kilo brukbart amfetamin.

Övning ger färdighet. Det mesta av knarket blev inte så bra. Men tingsrätten menar att 52-åringen med tiden skulle ha kunnat tillverka stora mängder om inte polisen stoppat honom.
Övning ger färdighet. Det mesta av knarket blev inte så bra. Men tingsrätten menar att 52-åringen med tiden skulle ha kunnat tillverka stora mängder om inte polisen stoppat honom. Bild: Polisens förundersökning

På gården fanns också både utrustning och mer kemikalier.

ANNONS

”Inget talar för att (52-åringen) hade upphört med sin verksamhet om inte polisen kommit till platsen”, skriver Halmstads tingsrätt om varför han får tre års fängelse.

52-åringen är sedan tidigare dömd för grova brott i sitt hemland. Polen har begärt honom utlämnad för att avtjäna ett nio år långt fängelsestraff.

Kommer att utlämnas efter avtjänat straff

Detaljerna kring dessa brott kan inte utläsas ur domstolshandlingarna, men det beskrivs som att gärningarna i Sverige skulle kallas ”människorov, narkotikabrott och olovlig befattning med falska sedlar”.

52-åringen har motsatt sig utlämning, och överklagat ända upp till Högsta domstolen. Men resultatet blev att han ska utlämnas till det nioåriga straffet i Polen efter att han har avtjänat sina tre år här.

48-åringen döms till skyddstillsyn för narkotikabrott. Mannen som egentligen skulle ha hämtats av polis den där aprildagen, en 57-årig skåning, döms bara till 70 dagsböter för ringa narkotikabrott. Han slipper betala på grund av den långa häktningstiden.

En fjärde man som var misstänkt i inledningsskedet släpptes tidigt i utredningen.

LÄS MER:Sommar i häktet för misstänkt narkotikakvartett

LÄS MER:Fyra kvar bakom galler efter stort beslag av narkotika

LÄS MER:Sommar i häktet för misstänkt narkotikakvartett

ANNONS