Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Husdjurstrenden håller i sig i pandemins fotspår

Covidpandemin med påföljande hemmakarantän för många svenskar gav en tydlig ökning i införskaffandet av nya husdjur. På Djurproffsen i Laholm märks trenden tydligt av - och än verkar den inte ha dalat.

– Vi märker stor skillnad, det är många som har skaffat djur det senaste året på gott och ont, säger butiksägaren Sandra Håkansson.

För personalen på Djurproffset märks ökningen främst när det kommer till hundar. Kloklippning och pälstrimning utförs kontinuerligt i lokalerna - under Hallandspostens korta besök kommer flertalet hundar in för behandling - och just det är något Sandra tycker att man ska vara medveten om när man skaffar hund.

– Fluffiga, gosiga hundar är väldigt populära, men det är tråkigt när inte alla tänker på att det är mycket att göra med pälsvård. Och så måste man förstås vara beredd på att det blir mycket motion med en hund.

Men inte bara vovvarna har ökat i popularitet. Även gnagare - framförallt kaniner - katter, fiskar och höns hänger med i pandemitrenden. Sandra är inte så orolig för impulsköp, tvärtom tycker hon att husdjurens position har förbättrats på senare år. Inte minst katter har ökat sin status och fler väljer att vaccinera och kastrera.

– Pandemin är tragisk på många sätt, men för djuren tror jag faktiskt att den har varit bra. Många djurägare har kunnat vara hemma länge och är det fortfarande. Jag upplever inte att det är så många som skaffar hund och sedan tröttnar. Tvärtom har det blivit populärt att man aktiverar sina hundar med agility, nosework och liknande.

Hon påpekar att det är viktigt att hitta en seriös uppfödare om man funderar på valp och tillägger att dessa har blivit mer noggranna med vem de säljer till på senare år.

Hundfrisören Ida Klingström tror och hoppas att de flesta som skaffat hund kommer ta sitt ansvar även efter pandemin.

– Det finns så många lösningar, hundpensionat och hunddagis, pensionärer som vill hjälpa till och vissa kan ta med sig hunden till jobbet.

Hon tycker sig också se en ny trend att husdjuren kan hänga med ut mer än tidigare.

– Flera restauranger tillåter hundar på sina uteserveringar och nu när många semestrar hemma i Sverige så kan djuren lättare följa med. Härom dagen mötte jag en familj från Stockholm som hade med sina två katter i husvagnen. Sådant är väldigt roligt!

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!