Arga husbehovsfiskare, Frank Johansson, Martin Bruhn och Björn Persson.
Arga husbehovsfiskare, Frank Johansson, Martin Bruhn och Björn Persson.

Husbehovsfiskarna fick nobben av sportfiskarna

Det ska mycket till innan husbehovsfiskare och sportfiskare gräver ner stridsyxan. Nu är en ny batalj under uppsegling. "Vi ville göra en satsning på fiskevårdande åtgärder tillsammans med sportfiskarna någonstans i Halland men de var inte intresserade", säger husbehovsfiskaren Björn Persson i Mellbystrand.

ANNONS
|

Konflikten är djupt rotad. Husbehovsfiskarna hävdar att de förföljs av sportfisk­arna.

– Vi får ständigt klä skott för deras beskyllningar. Sanningen är sällan närvarande i deras påståenden, säger husbehovsfiskarnas förre ordförande, Frank Johansson.

– Sportfiskarna påstår att vi rovfiskar. De ger sig inte förrän de blivit av med oss. Nätfisket har funnits i tusentals år medan sportfisk­et bara förekommit i hundra.

Husbehovsfiskarna i Halland är en förening på tillbakagång.

– Vi är ett tynande släkte med 200 medlemmar. Medelåldern ligger runt 70, konstaterar Frank Johansson.

I höstas gjorde husbehovsfiskarna en fredstrevare till sportfiskarna men möttes, enligt Frank Johansson, med kalla handen. Sportfiskarna konstaterade kortfattat att det rådde en intressekonflikt och att grupperna stod långt ifrån varandra.

ANNONS

”Vi avböjer allra vänligast samarbete”, skrev sportfisk­arnas ordförande Per Ingvarsson.

Husbehovsfiskarna har under ett antal år avsatt pengar som ska användas till att förbättra laxens och havsöringens reproduktionsmöjligheter i de halländska åarna.

– För tio år sedan skänkte vi pengar för inköp av grus till Smedjeån och har också bidragit till restaureringen av Löftaån. Som tack för det blev vi beskyllda för att betala med Judaspengar, säger Frank Johansson.

– Konstigt att det inte går att föra en dialog mellan organisationerna. Vi strävar ju efter samma mål, inskjuter Björn Persson.

Nu har föreningen beslutat sig för att bidra med 10 000 kronor till projektet kring Smedjeån.

– Vi kommer att ta kontakt med Smedjeåns fiskevårdsförening, uppger Björn Persson.

Per Ingvarsson vill inte gå i polemik med husbehovsfiskarna. Han hänvisar till föreningens policy som är att inga mängdfångande redskap ska få användas på kusten.

– I dag får vem som helst lägga nät i havet. Det är inte bra om vi ska ha ett varaktigt fiske.

ANNONS
ANNONS