Göran Terninger är en av flera Mellbystrandsbor som gärna hade sett lite lösare tyglar för hundägare som vill promenera på stranden med sina jyckar. Laholms kommun ska undersöka om det går att hitta en ny variant av hundförbudet på stränderna under badsäsong.
Göran Terninger är en av flera Mellbystrandsbor som gärna hade sett lite lösare tyglar för hundägare som vill promenera på stranden med sina jyckar. Laholms kommun ska undersöka om det går att hitta en ny variant av hundförbudet på stränderna under badsäsong. Bild: Henrik Williamsson

Hundregler för stranden på väg att luckras upp

I Laholm är det förbjudet att gå med hund på badstranden mellan 1 maj och 15 september. Men ingen verkar riktigt veta varför. Nu kan reglerna vara på väg att ändras.

ANNONS
LocationSkummeslövsstrand, Mellbystrand||

Den 16 september blev det fritt fram att ta med sig vovven ner till Laholms stränder. Då startade Mellbystrandsbon Göran Terninger en Facebook-diskussion om varför sommarförbudet finns och vad som händer om man bryter mot det.

En kvinna i Mellbystrand nöjde sig inte med att diskutera i sociala medier. Hon ställde frågan direkt till kommunen och mejlade även till politikerna.

”Beslutet är kanske taget för länge sedan och går att omvärdera i dag”, skrev kvinnan och föreslog att Laholm i stället kunde göra som Vellinge kommun i sydvästra Skåne.

Där finns också ett hundförbud på badstränderna. Men bara 15 maj till 31 augusti och då mellan åtta på morgonen och åtta på kvällen.

ANNONS

Kommunråden köpte förslaget

”Vi är många hundägare som respekterar förbudet men som skulle bli glada över att få gå därnere på kvälls-morgontid även på sommaren”, skrev kvinnan.

Förslaget föll i god jord, berättar kommunrådet Erling Cronqvist (C).

– Jag tyckte att det lät rimligt och det tyckte mina kommunrådskollegor också. Vi tog upp det till diskussion och nu ska vi titta över den här frågan, säger Cronqvist.

Bild: Henrik Williamsson

Kristofer Johansson är driftchef på kommunen och har bland annat ansvar för strandfrågor. Han har fått politikernas uppdrag att undersöka saken.

– Vissa tider på året får man enligt lag inte ha hundar lösa. Men på vilka sträckor och vid vilka tider man får gå med hunden kopplad på stranden till exempel kan vi reglera i den lokala ordningsstadgan, säger han och fortsätter:

– Där kan säkert finnas en befogad frågeställning att ta sig an, om man skulle se över det. Man kan titta på om det går att ha hunden kopplad från ett klockslag på kvällen till ett klockslag på förmiddagen. Den idén är inte så dum och den ska vi titta på.

”En annan variant än i dag vore bra”

Göran Terninger, som på sätt och vis satte fingret på frågan, välkomnar en nyordning. Han har själv sagt åt badgäster som brutit mot reglerna.

ANNONS

– Kunde man hitta en annan variant än i dag vore det bra. Man vill ha regler som efterlevs.

En kortare förbudsperiod hade varit lämplig, tycker han.

– Efter 31 augusti är det väldigt begränsat med badande nere på stranden, säger Göran Terninger.

Varför nuvarande regler egentligen finns verkar ingen veta.

– Jag kan inte svara på det. Föreskrifterna är jättegamla, säger Kristofer Johansson.

– Nej, jag vet inte varför. Det här är ingen fråga som kommit upp tidigare, säger Erling Cronqvist.

LÄS MER:Förening vill flytta hundbadet söderut

LÄS MER:Kvinna vill ha fler bad för hundar vid kusten

ANNONS