Många förbud. På stranden och dynområdet i Laholms kommun är det förbjudet att campa samt, under sommarhalvåret, rasta hund och rida.
Många förbud. På stranden och dynområdet i Laholms kommun är det förbjudet att campa samt, under sommarhalvåret, rasta hund och rida.

Hundförbudet skäller värre än det biter

Hundägare som bryter mot hundförbudet på stranden löper ingen risk. Varken kommunen, länsstyrelsen eller polisen har resurser att se till att reglerna följs.

ANNONS
|

Hundar på stranden är ett återkommande klagomål varje sommar.

I år blev frågan aktuell när en Skummeslövsbo pekade på att det blivit fler lösa hundar i naturreservatet vid kommungränsen till Båstad. Han föreslog ett totalförbud för hund och häst i reservatet och krävde åtgärder från Laholms kommun.

Vovvarnas vara eller inte vara nära havet regleras av kommunens lokala ordningsföreskrifter. Hundförbud gäller från 1 maj till 15 september, utom på hundbadet vid Kattvägen.

Som HP berättat överväger länsstyrelsen att sätta in bevakningsbolag mot ordningsöverträdelser i reservatet, där störningskänsliga fåglar häckar. Nästa år vill myndigheten öka sin närvaro i reservaten, men just nu räcker resurserna inte till.

ANNONS

Hundfrågan är inte begränsad till bara reservatet, uppger Charlotte Fajerson, strandansvarig på Laholms kommun.

– Det är ett problem över hela stranden, att man upplever att folk tar sig frihet att gå ner på stranden med hundar när det inte är tillåtet. Det är även i Mellbystrand, säger Charlotte Fajerson.

Hon konstaterar att det är en polisiär sak att se till att ordningsföreskrifterna följs. Men polisen i Laholm prioriterar inte att jaga hundar på stranden.

–Jag har aldrig varit med om att vi har varit där nere och jagat hundägare. Det blir en lågprioriterad fråga, säger polisinspektör Björn Astell vid Laholmspolisen.

–Det är skillnad om det är problem att folk blir bitna och det är kaos, men som det är nu vet jag inte att det har varit så mycket bekymmer, fortsätter han.

Charlotte Fajerson har förståelse för att polisen har annat att jobba med, men känner också till kritiken att ”ingen gör någonting”.

– Då tycker man att det är en ihålig regel, säger hon.

Länsstyrelsen pratar om att sätta in väktare. Har kommunen liknande funderingar?

–Vi har diskuterat det nu när vi har fått upp frågan, men det känns inte som den lösningen vi vill gå vidare med just nu. Jag har hört med Båstad och de har inte heller något avtal.

ANNONS

Finns det andra åtgärder ni kan ta till?

– Nej. Det enda är väl fler skyltar, så att det blir väldigt tydligt för fler att "oj, nu gör jag något jag inte får göra". Det är en svår nöt att knäcka.

Har hundförbudet i praktiken spelat ut sin roll, när ändå ingen kollar det?

– Det tycker jag inte. Många hundägare tycker att det är självklart att man inte får ha med hunden på stranden en viss del av året, säger Charlotte Fajerson.

ANNONS