”Hunden låg och skakade” – kvinna åtalas för djurplågeri

Hunden plågades av öppna sår och flera sjukdomar. Ändå tog hundägaren inte den till veterinär. Laholmskvinnan åtalas nu för djurplågeri.

ANNONS
LocationLaholm||

En anmälan om att hunden inte hade det bra lämnades in till länsstyrelsen.

Djurskyddskontrollanterna gjorde ett oanmält besök hemma hos kvinnan i Laholm. Då var hunden i så dåligt skick att den omedelbart omhändertogs. Kort därefter avlivades hunden hos veterinär av djurskyddsskäl.

Hunden låg och skakade

Länsstyrelsen anmälde hundägaren till åklagarkammaren för djurplågeri.

Enligt kontrollanterna var den åtta år gamla hunden apatisk i sitt beteende. Den låg orörlig på sidan och ”skakade oavbrutet”. Tiken hade flera skador och sjukdomar som kan härledas till brister i tillsyn och vård.

LÄS MER:Hade 16 katter i sin bostad - kvinna åtalas

LÄS MER:Polisen slog larm om hund i missbrukarhem

Sår under tovor i pälsen

Enligt länsstyrelsens bedömning hade hunden varit utsatt för ett stort och långvarigt fysiskt och psykiskt lidande. Veterinären beskrev den som kraftigt avmagrad, muskelfattig, med öroninflammation i båda öronen, kraftig tandsten och tovig päls. Det fanns ett stort, öppet, varigt sår under en av tovorna. Tiken hade två juvertumörer, varav den ena brustit och var kraftigt infekterad.

ANNONS

Hunden borde enligt myndigheterna ha undersökts och behandlats av veterinär flera veckor tidigare. Sjukdomsförloppet måste ha pågått i veckor eller månader.

Läkarintyg

En åklagare har nu åtalat hundägaren i första hand för djurplågeri och i andra för hand brott mot djurskyddslagen.

Laholmskvinnan nekar till brott. ”Hon förstod inget då. Det hela gick mycket fort”, har hon sagt i polisförhör.

Hundägaren var sjukskriven vid tidpunkten, hösten 2018, och ”så pass borta att hon inte var riktigt medveten om vad som hände”. Sjukdomen har hon styrkt med läkarintyg. En exmake har skriftligen intygat att kvinnan i 20 år tog 100 procent ansvar för sina djur.

LÄS MER:Hund avlivades efter att ha övergivits i lägenhet

LÄS MER:Hunden rastas inte regelbundet – ägare hotas av böter

ANNONS