Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Hotell vid stranden klubbat – utan klar entreprenör

Beslutet att klubba hotellplanen i Mellbystrand kallas historiskt. Men nio år efter att platsen vid stranden pekades ut första gången är det fortfarande oklart vem som ska bygga det efterlängtade spa-hotellet.

– Det här är en oerhört viktig pusselbit för utvecklingen av Mellbystrand, som inte bara blir en sovstad utan fortsätter som ett utflyktsområde med liv och rörelse när sommaren är slut, sade kommunstyrelsens ordförande Erling Cronqvist (C).

Kommunrådet tyckte att det var ”lite historiskt till och med” när kommunfullmäktige på tisdagskvällen antog den nya detaljplanen. Planen gör det möjligt att bygga ett fem våningar högt strandnära hotell med över 100 rum på Färes parkering vid Birger Pers väg i centrala Mellbystrand.

– Vi har ett par stycken som är intresserade av att bygga. Jag hoppas att det inte har ändrat sig nu när det har varit besvärligt för den näringen under corona, sade Cronqvist.

Exploatör behöver muskler

Kommunen äger marken, men ska inte bygga hotellet själv. Avsaknaden av ett färdigt avtal med en exploatör oroade den socialdemokratiska oppositionen, som framhöll att bygget är dyrt och tekniskt komplicerat.

– Man vill komma ner med en källare under. Det blir ungefär som att bygga en båt, eftersom grundvattent är så högt. Det kräver exploatörer med bra muskulatur, sade Ove Bengtsson (S) och fortsatte:

Jag hoppas att det inte beror på att intressenterna inte finns där.

– I andra projekt brukar vi ha ett exploateringsavtal med oss samtidigt när vi tar planen. Det har vi inte här. Jag hoppas att det inte beror på att intressenterna inte finns där, sade han.

Erling Cronqvist svarade:

– Intressenterna finns, men det jag har fått höra är att det är väldigt mycket pengar som ska till för att bygga det här och de gör ingenting förrän vi har tagit planen i det här forumet.

Miljöpartiet sade nej

Andra frågor som måste lösas är parkeringsplatser i norra Mellbystrand och en ny infart till Marias camping. Med dem jobbas det intensivt, uppgav kommunrådet.

Grannar som protesterat har bland annat invänt mot att det 25,5 meter höga hotellet inte passar in i området. Länsstyrelsen var till en början tveksam till platsens utsatta läge för erosion och översvämningar, men har låtit sig bevekas genom kompletterande utredningar och justeringar.

LÄS MER: Grannar vill inte ha 25 meter högt hotell vid havet

LÄS MER: Länsstyrelsen drar tillbaka hot om att stoppa hotellet

Miljöpartiet var fortfarande inte nöjt och reserverade sig mot beslutet, som kan överklagas till domstol av grannar som yttrat sig negativt.

– Vi anser att placeringen inte är den bästa med hänsyn till förväntade klimatförändringar, sade Eva M Larsson (MP) och påpekade att havsnivån väntas höjas med en meter och strandlinjen flyttas 100 meter österut till år 2100.

Fler övernattningar

I övrigt var det mest positiva tongångar. ”Äntligen”, sade Bertil Johansson (LP) som gillade det moderna utseendet på hotellskisserna. ”Eureka”, sade Elvis Begic (L) som såg fram emot fler övernattande gäster i kommunen. Roland Gottfridsson (C) och Karl-Fredrik Klinker (MED) instämde i kören.

Längst inlägg av alla gjorde miljö- och byggnadsnämndens ordförande Knut Slettengren (M). Han framhöll att ett stort arbete lagts ner på detaljplanen och att ”experter gjort bedömningen att etableringen är möjlig och lämplig”.

– Den nya byggnaden ligger dessutom i linje med befintlig byggnation. Kostnader för erosionsskydd kan komma att belasta kommunen i framtiden oavsett, och då kan hotellet bidra till att kommunen får intäkter att kunna bekosta sådana insatser, sade han.

Jag tror, och många med mig, att det här kommer att bli en vitamininjektion för hela Laholm.

Började redan 2011

Hotellplanen är en del av Vision Mellbystrand som ska ge orten ett riktigt centrum. Platsen pekades ut i en förstudie redan 2011. Allmänheten har fått tycka till flera gånger och deras synpunkter har liksom länsstyrelsens påverkat den slutliga utformningen, enligt Slettengren.

– Jag tror, och många med mig, att det här kommer att bli en vitamininjektion för hela Laholm och ett uppvaknande för Mellbystrand, sade Knut Slettengren.

LÄS MER: Spolad toalett banar väg för hotell vid stranden

LÄS MER: Hotellet flyttar längre in från sanddynerna

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här