Evelina Markow hoppas att fler människor ska få upp ögonen för vad Hishult har att erbjuda.
Evelina Markow hoppas att fler människor ska få upp ögonen för vad Hishult har att erbjuda. Bild: Jerry Carlsson

Hon vill få folk att smaka på kultur och natur i Hishult

Evelina Markow, som driver Café Solstråle, vill liva upp Hishult. Tillsammans med fyra andra företagare anordnar hon cykelrundan ”Smaka på natur och kultur i Hishult” i slutet av maj.

ANNONS
LocationLaholm|
|

Evelina Markow fick idén när hon gick kursen event och arrangörskap i Halmstad.

– Jag kände att konceptet skulle kunna funka i Hishult. Här finns mycket vacker natur och driftiga företagare. En cykelrunda är ett sätt att visa upp vad bygden har att bjuda på, säger hon.

Cykelrundan kommer att anordnas vid fyra tillfällen den 22 och 29 maj.

– Rundan kommer att inledas på Konsthallen. Där finns parken med 350 rhodedendron som vi hoppas ska blomma då. Därefter fortsätter rundan med stopp hos bland annat HGs biodling och gårdsbutik och Hishults alpackor innan turen avslutas med en fika och en rundtur på Café Solstråle.

ANNONS

Cykelrundan är drygt två mil lång.

– Nu får vi bara hoppas att vi har vädrets makter på vår sida. Förhoppningsvis ska cykelrundan bli en trevlig upplevelse för både deltagare och företagare.

”Tyckte att det var fantastiskt kul”

19-åriga Evelina öppnade sitt veganska ekocafé för två år sedan.

– Det var tack vare Region Hallands utvecklingsprojekt UngDrive som jag fick chansen att pröva på att vara företagare en sommar. Jag tyckte att det var fantastiskt kul och bestämde mig för att köra vidare.

Förra sommaren gick över förväntan.

– Med tanke på att Hishult är en liten ort var jag väldigt nöjd. Det var både många ortsbor och turister som hittade hit.

Kaféet slår upp sina portar för säsongen den 12 juni.

– I år kommer jag dessutom att bjuda på en nyhet. Besökarna kommer även att kunna besöka trädgården och få inspiration till hur man kan odla. På så sätt hoppas jag att besökarna ska stanna lite längre och se kaféet lite mer som ett turistmål.

I samband med säsongsöppningen kommer hon även att förverkliga ytterligare en dröm.

– Om allt går enligt mina planer kommer jag att släppa min bok samtidigt. Det är något som jag har velat göra väldigt länge och nu är det äntligen verklighet.

ANNONS

Boken heter ”I Hishult skiner solen”.

– Den kommer att bjuda på historier om kaféet och mina bästa recept och odlingstips. Jag har hämtat inspiration från naturen och jag verkligen har försökt att sätta min personliga prägel på innehållet och designen, säger Evelina Markow.

ANNONS