Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På fotvårdskliniken i Skummeslövsstrand har Manuela Cendron sin nya vardag. Här och i Halmstad har hon sina två mottagningar.  Bild: Evelina Gunnarsson
På fotvårdskliniken i Skummeslövsstrand har Manuela Cendron sin nya vardag. Här och i Halmstad har hon sina två mottagningar. Bild: Evelina Gunnarsson

Hon bröt upp och lämnade det gamla livet: ”Det bästa jag gjort”

Manuela Cendron tog det stora beslutet att bryta upp med sitt gamla liv, byta jobb och flytta till Våxtorp. "Folk kan tycka att det är dåraktigt", säger hon.

Oktobermorgonen är mild men mörk när Manuela Cendron möter upp vid sin fotvårdsklinik på industriområdet i Skummeslövsstrand. Här har hon haft sin verksamhet sedan i somras.

2018 lämnade hon Malmö och flyttade till Björbäck utanför Våxtorp. Då hade hon bott i Malmö i 35 år, levt ett storstadsliv och arbetat inom försäkringsbranschen. Fröet till en förändring såddes däremot långt innan 2018.

– I ärlighetens namn började jag nog känna redan när jag tackade ja till ett jobb i försäkringsbranschen. Jag hade en juridisk utbildning och det jobbet var en öppning, säger Manuela Cendron.

Van vid restaurangbranschen

Som ung arbetade hon inom hotell och restaurang eftersom hennes föräldrar bland annat drev Strandhotellet i Mellbystrand. Att sätta sig på ett kontor blev en omställning som hon först kände sig obekväm med men hon stannade kvar i kontorslandskapet i många år. Men något kändes inte rätt.

Manuela Cendron saknar inte sitt gamla liv. I Våxtorp känner hon sig mer harmonisk och har insett att det finns andra värden i livet. Bild: Evelina Gunnarsson
Manuela Cendron saknar inte sitt gamla liv. I Våxtorp känner hon sig mer harmonisk och har insett att det finns andra värden i livet. Bild: Evelina Gunnarsson

– Det kändes som små sandkorn i skon. Det skavde lite, men jag visste inte vad det var.

Hon utbildade sig till gemmolog och lärde sig om ädelstenar och mineraler i hopp om att hitta en ny yrkesväg men lade det på hyllan. En kurs i silversmide fick henne att inser att hon ville driva eget, vilket blev verklighet när hon startade sin juridiska firma. Men sandkornet i skon fortsatte att skava.

– Jag frågade mig själv vad jag gör när jag mår bra och kom fram till att jag gillar göra smycken, sticka och virka. Att göra saker med händerna. Jag tycker till och med om att diska för hand, säger Manuela Cendron.

Fotvården blev hennes nya väg

Diabetes i familjen styrde in henne på nästa spår, fotvård. Diabetes och fotproblem hör ofta ihop och Manuela Cendron bestämde sig för att utbilda sig till fotvårdsspecialist. Under utbildningen fick hon chansen att flytta till Våxtorp där hennes syster sedan tidigare bor.

– Jag hade varit mycket hos min syster och i Mellbystrand på somrarna. Sydhalland kändes bra så jag sålde lägenheten och hyrde ett hus i Björbäck.

2019 startade hon sin enskilda firma och har i dag fotvårdskliniker i Halmstad och Skummeslövsstrand.

Flera gånger i livet har hon försökt att byta bana i yrkeslivet. Först nu känner hon sig tillfreds med sin fotvårdsmottagning. Bild: Evelina Gunnarsson
Flera gånger i livet har hon försökt att byta bana i yrkeslivet. Först nu känner hon sig tillfreds med sin fotvårdsmottagning. Bild: Evelina Gunnarsson

– Det är det bästa jag gjort. Jag bröt upp, flyttade och bytte jobb. Jag bytte skor till några utan sandkorn. Jag saknar inte det gamla.

– Folk kan tycka att det är dåraktigt att byta men jag var tvungen att söka vidare.

Vad vill du säga till andra som funderar på samma sak?

– För mig handlade det om att vara ärlig mot mig själv och förstå mina drivkrafter. Jag hade känt dem tidigare men förstod inte betydelsen av dem.

”Innan shoppade jag mycket”

– Många oroar sig för pengar och vet vad de har men inte vad de får. Jag kom från en situation där jag kan sitta tryggt ekonomiskt åtminstone ett tag, säger Manuela Cendron.

Efter uppbrottet känner hon att hon fått luft.

– Jag tänker inte att jag måste göra de här semestrarna och ha så mycket saker. Innan shoppade jag mycket och hade alltid de senaste kläderna. Nu när jag kommer till landet så känner jag bara ”nej”. Man måste ta en fundering över vad som är viktigast. Tidigare hade jag en umgängeskrets där det var viktigt vilken adress du bor på och på vilka skolor barnen kom in. Jag tänker, är det värt att springa för det?

– Jag känner mig mer harmonisk nu och det är en tillfredsställande känsla att få vara där jag är, säger Manuel Cendron.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!