Anna Wargren debuterar med barnboken ”Ester och ljuskraften”. ”När jag har skrivit har det verkligen varit Hökafältet och stranden i Mellbystrand som jag har sett framför mig”, säger hon.
Anna Wargren debuterar med barnboken ”Ester och ljuskraften”. ”När jag har skrivit har det verkligen varit Hökafältet och stranden i Mellbystrand som jag har sett framför mig”, säger hon. Bild: Johan Olsson

Hökafältet inspirerade till ny barnbok

Anna Wargren debuterade nyligen med barnboken ”Ester och ljuskraften”. Boken är inspirerad av Hökafältet och stranden i Mellbystrand.
– Jag vill att barnen ska hitta sin kraft och känna sig modiga, säger Anna Wargren.

ANNONS
LocationMellbystrand|

Anna Wargren bor sedan många år i Göteborg, men har kvar en liten gård i Ahla. På gården har hon spenderat de flesta av sina somrar och kärleken för Laholm är bestående.

– Vi tog över gården efter att min pappa gick bort för två år sedan. Ahla och Laholm är på något sätt hemma för mig, trots att jag mestadels bor i Göteborg.

Hökafältet som inspiration

I februari debuterade Anna Wargren med barnboken ”Ester och ljuskraften”. Inspirationen till boken har bland annat kommit under de otaliga promenaderna på Hökafältet i Mellbystrand.

– Boken är som en kärleksförklaring till djur och natur. När jag har skrivit har det verkligen varit Hökafältet och stranden i Mellbystrand som jag har sett framför mig.

ANNONS
Anna Wargren har blivit inspirerad när hon har motionerat på Hökafältet i Mellbystrand. De bra idéerna kommer oftast när hon är ute i naturen.
Anna Wargren har blivit inspirerad när hon har motionerat på Hökafältet i Mellbystrand. De bra idéerna kommer oftast när hon är ute i naturen. Bild: Johan Olsson

Anna Wargren beskriver boken som en ”en nutidsfantasy för barn”. Boken har ett tydligt budskap som genomsyrar handlingen.

– Jag vill belysa att vi behöver ta hand om naturen och vår planet. På ett sätt känner jag att det är lite fel att en barnbok har det syftet. Det är inte barnens ansvar. Det är vi vuxna som ska ta ansvar. Jag hoppas att de föräldrar som läser högt för sina barn ska känna så.

Skrivandet fungerar som ”terapi”

Anna Wargren berättar att skrivandet fungerar som en form av terapi för henne. Tidigare har hon skrivit dikter och poesi för att uttrycka sina känslor.

– Jag började skriva på boken under en period då jag inte mådde så bra. Jag var stressad och behövde hitta ett lugn. För mig fungerar det bra att skriva av sig och till en början skrev jag bara för min egen skull.

”Kolla ut här. Hur kan man inte bli inspirerad?”, säger hon. Anna Wargren fascineras över hur skogen övergår till strand och hav på bara några 100 meter.
”Kolla ut här. Hur kan man inte bli inspirerad?”, säger hon. Anna Wargren fascineras över hur skogen övergår till strand och hav på bara några 100 meter. Bild: Johan Olsson

För två år sedan gick Annas pappa Erik Wargren bort. Det var något som gjorde henne extra motiverad att skriva klart boken.

– Det gjorde att jag verkligen tog tag i det igen. Jag tänkte att jag skulle fortsätta kämpa med boken för honom. Boken är till stor del tillägnad min pappa.

”Jag vill att barnen ska hitta sin kraft”

När barn och unga läser boken vill Anna Wargren att de ska bli inspirerade och motiverade till att göra skillnad. Huvudkaraktären Ester beskriver hon som en blandning av Greta Thunberg och henne själv.

ANNONS

– Jag vill att barnen ska hitta sin kraft och känna sig modiga. I mitt yrke som förskolelärare träffar jag många barn som inte är de mest självsäkra. Jag hoppas att Ester, som inte är den mest självklara hjälten kan vara en förebild.

”Jag gillar att läsa om när någon liten står upp för sig själv och för sina känslor.”, säger Anna Wargren.
”Jag gillar att läsa om när någon liten står upp för sig själv och för sina känslor.”, säger Anna Wargren. Bild: Johan Olsson

Hon berättar att hon själv är svag för fantasyböcker som Harry Potter och Sagan om ringen. Hon har ett tema som hon tycker lite extra mycket om.

– Jag gillar att läsa om när någon liten står upp för sig själv och andra mot onda krafter. Huvudkaraktären Ester är en nioårig flicka som visar vägen och tar tag i saker för andras skull. Det tycker jag är fint.

En rolig process

Att skriva en bok och sedan få den utgiven är en lång, men rolig process. Det är många som kämpar om förlagens uppmärksamhet och konkurrensen är tuff.

– Det är kul, men det finns många utmaningar. Det är fler än jag som drömmer om att bli författare och jag har fått många ”nej tack”. Det känns lite surrealistiskt när boken nu är utgiven eftersom jag alltid har drömt om det.

Anna Wargrens yngsta son har illustrerat boken.
Anna Wargrens yngsta son har illustrerat boken. Bild: Johan Olsson

Det är Annas yngsta son som har illustrerat boken. Ett samarbete som har fungerat bra i familjen Wargren.

ANNONS

– Han har illustrerat alla bilder i boken. Det känns självklart lite extra speciellt.

Lite om: Anna Wargren

Ålder: 43 år.

Familj: Man och två barn.

Bor: Göteborg och Ahla, Laholm.

Yrke: Förskolelärare, blivande specialpedagog och deltidsförfattare.

Debutbok: Ester och ljuskraften.

Förebilder: Astrid Lindgren och Tolkien.

LÄS MER:undefined

LÄS MER:Sonens sjukhusbesök gör att Catharina Sanjays bok kan hjälpa andra barn

ANNONS