Hishultarundan lockar raggare från när och fjärran - varje år

I mer än 30 års tid har raggarträffen Hishultarundan arrangerats. Men det var många år sedan det fanns någon officiell arrangör. Det finns ingen information om träffen online, utan informationen sprids från mun till mun.
– Det är en folkfest som kretsar kring bilen, säger besökaren Cia.

ANNONS
LocationSkummeslövsstrand, Edenberga, Laholm, Hishult, Båstad||

En salig blandning av musik dånar ut över den gamla macken i Edenberga. Unga som gamla har samlats i sina raggarbilar för att umgås och prata bilar. Det är dags för den traditionsenliga Hishultarundan som tar raggarna via Skummeslövsstrand till slutdestinationen i Båstad.

– Detta är en tradition! Det går bara inte att missa Hishultarundan, umgås med vänner och kolla på alla fina bilar, säger Jennie som står framför sin Cadillac.

Bakom scenen styr den ofrivillige arrangören Per upp. Han säger att detta blir hans sista år, sedan får någon annan ta över.

– Under pandemin fanns det ingen organisation bakom, men folk dök upp ändå. Folk vet att det brukar vara veckan efter Wheels & Wings. Vi hade 400 bilar här förra året, alla fick inte plats. Jag gör helst så lite som möjligt, men någon måste styra upp, säger han.

ANNONS

Det är framför allt gamla amerikanska bilar på träffen. Men man kan skymta en Volvo Amazon och även några äldre tyska bilar. Emil har flera amerikanska bilar men har idag valt att köra sin Mercedes.

– Vissa Mercor har alltid varit accepterade inom raggarkulturen. Jag får faktiskt mer uppmärksamhet när jag kör denna än mina jänkare. Tyska turister kommer alltid fram för att kolla. Med dagens bensinpriser är det dessutom billigare att köra en gammal dieselbil, berättar han.

De höga bränslepriserna är ett återkommande tema. Deras mullrande V8-motorer dricker än hel del. Halmstadsbon Johnny har kört raggarbil sedan 1971 men har idag lämnat bilen hemma. Men han är lika glad för det.

– Detta är så härligt, helt underbart! Komma ut och träffa likasinnade och bara njuta, säger han.

Andra har åkt betydligt längre för att ta sig till träffen, och i en raggarbil går det inte så fort.

– Vi har kört från Lönsboda i 50-60 km/h. Men vad gör det? Resan är halva nöjet. Ursprungligen är jag från Umeå och där får vi vara glada om det är tre eller fyra träffar om året. Här nere är det lika många varje vecka, berättar Tony.

ANNONS