Hemtjänstpersonal glömde lista med adress och insatser

Vårdpersonal tappade lista hemma hos en brukare. Nu anmäls incidenten och till hösten införs ett nytt system för hantering av personuppgifter.

ANNONS
LocationLaholm||

En medarbetare i hemtjänsten tappade en hopvikt lista med dagens besök som skulle göras i tjänsten. Lappen tappades enligt Kristina Isaksson, avdelningschef för äldrevården, hemma hos en brukare.

– Samma lista hittades en till två timmar senare. Vad jag har hört ska den ha legat lite undangömd. Det här är en personuppgiftsincident som ska anmälas men verksamheten bedömer att sannolikheten att någon annan sett den är liten, säger Kristina Isaksson.

Om lappen hittades av personen som tappat den eller en kollega kan Kristina Isaksson inte svara på. Nu ska händelsen utredas av kommunens särskilda utredare för att se om den ska rapporteras till datainspektionen.

ANNONS

– Chefen har gjort vad den ska och anmält händelsen som en personuppgiftsincident. Sen utreds detta vidare, säger Kristina Isaksson.

På lappen fanns uppgifter som namn, nyckelnummer, namn, adress och vad personerna får hjälp med samt vilken mat de ska ha.

– Här är det egentligen både personuppgifter med namn och adress. Det är flera delar som bygger ihop en personuppgift, inte bara namn och adress. Flera sådana punkter ska utgöra en personuppgift och det låter på detta som om det går under det. Det är ju sekretess på dessa uppgifter, säger Kristina Isaksson.

Hur allvarligt ser ni på detta?

– Vi påbörjar under senhösten arbetet med att inför ett system där vi har alla uppgifter om de personer som får vår hjälp och om vad de behöver i våra telefoner. Då eliminerar vi risken att man kan tappa en lapp. Vi ska bygga bort detta, det är mänskliga faktorn, säger Kristina Isaksson.

LÄS MER:Sköterska lämnade ut brukares uppgifter för att rekrytera till eget företag

ANNONS