Christel Axelsson och Johan Söderström är socialtjänstens projektledare för nyckelfri hemtjänst med digitala dörrlås.
Christel Axelsson och Johan Söderström är socialtjänstens projektledare för nyckelfri hemtjänst med digitala dörrlås. Bild: Laholms kommun

Hemtjänsten blir nyckelfri – brukare får digitala lås

Nu ska hemtjänsten i Laholm kunna komma på besök utan fysiska nycklar. Låsvredet i entrédörren hemma hos brukarna ska bytas ut mot ett digitalt lås.

ANNONS
LocationLaholm||

Låsbytet berör alla i kommunen som har trygghetslarm eller av annan anledning har lämnat sin dörrnyckel till hemtjänsten. Cirka 700 personer.

Enligt kommunen blir den nyckelfria hemtjänsten bättre för både personalen och brukarna.

Ökad trygghet

– Egentligen är den främsta vinsten faktiskt för brukarna. Det blir en större säkerhet och trygghet för dem. Det är inga nycklar som kan försvinna och man kan se precis vem som loggat in och ut, säger Christel Axelsson, projektledare inom socialtjänsten i Laholm.

Personalens arbete underlättas också av att slippa hantera fysiska nycklar.

– Arbetsmiljömässigt slipper man gå runt med knippor med tunga nycklar, och man slipper köra fram och tillbaka för att hämta och lämna nycklar. Det sparar tid och minskar stress, säger Christel Axelsson.

ANNONS

Digitalt lås

Dessutom kan brukare som larmar få snabbare hjälp.

– Man behöver inte åka till lokalen och hämta nyckel, utan kan åka direkt därifrån man är.

Så här ser det batteridrivna låsvredet ut som monteras på insidan av dörren. På utsidan syns ingen förändring och de gamla nycklarna fungerar som vanligt.
Så här ser det batteridrivna låsvredet ut som monteras på insidan av dörren. På utsidan syns ingen förändring och de gamla nycklarna fungerar som vanligt. Bild: Laholms kommun

Rent praktiskt är det digitala låset ett batteridrivet låsvred som monteras på insidan av entrédörren. De vanliga nycklarna kommer att fungera precis som tidigare för bostadens innehavare. Hemtjänsten däremot har en digital nyckel i sin mobiltelefon. Den fungerar trådlöst när personalen står utanför dörren.

Är det lika säkert som nyckel?

– Det här är betydligt säkrare. Bara precis just den personen som är planerad att komma till brukaren vid just den tiden kan komma in. Och den måste stå precis vid dörren, säger Christel Axelsson.

Kostnadsfritt byte

Kommunen har i veckan skickat hem information till alla berörda. Många har frågor kring den nya tekniken.

– För många äldre som inte är insatta i den digitala världen är det en tröskel att gå över, när man inte förstår vad det handlar om. Det behövs mycket och god information.

Bytet är kostnadsfritt och frivilligt för dem som redan har lämnat in nyckel till hemtjänsten. För alla nya som ansöker om trygghetslarm blir det däremot obligatoriskt.

I och med att vi sparar restid kan det bli en liten vinst i slutet.

– Det är en investeringskostnad för kommunen och vi betalar hyra för låset, men i och med att vi sparar restid kan det bli en liten vinst i slutet. Men det är inte därför vi gör det. Det har kommit som önskemål från personalen.

ANNONS
Projektledarna Christel Axelsson och Johan Söderström hoppas att så många som möjligt inom hemtjänsten ska byta till digitala dörrlås. ”Det är tryggt och säkert för brukarna”, säger Johan Söderström.
Projektledarna Christel Axelsson och Johan Söderström hoppas att så många som möjligt inom hemtjänsten ska byta till digitala dörrlås. ”Det är tryggt och säkert för brukarna”, säger Johan Söderström. Bild: Jonatan Gernes

Nyckelfria lås är första steget i att göra hemtjänsten mer digital. Kommunen inför också ett digitalt planeringssystem. Personalen kommer att ha sin dagsplanering också i telefonen.

Klart i december

Låsskiftet är tänkt att börja i oktober och allt ska vara färdigmonterat till siste december.

– Det finns personer som har lås där det inte går att sätta det digitala låset. Det kommer att finnas en del nycklar kvar, men det här kommer att förenkla arbetet mycket. Vi hoppas att alla vill vara med, säger Christel Axelsson.

LÄS MER:Tunga hemtjänstbrukare måste flytta till äldreboende

LÄS MER:Oaktsam hemtjänst krävs på skadestånd

LÄS MER: Kameran ska titta till äldre när de sover

ANNONS