Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det amerikanska företaget Fbsciences har sedan länge en produktionsanläggning i Oxhult. Nu vill företaget expandera med ännu en industribyggnad på platsen. Bild: Henrik Williamsson

Hemlighetsfullt bolag vill växa i lilla Oxhult

Teknikföretaget Fbsciences vill bygga ut sin anläggning i Oxhult utanför Hishult. Företaget har tre olika alternativ för hur en ny industribyggnad skulle kunna sättas upp.

Företaget är baserat i Tennesse, USA, men har en filialverksamhet i lilla Oxhult. Verksamheten där går ut på att filtrera ut organiskt material ur vattnet i Smedjeån.

Företrädare för företaget som HP talat med är synnerligen förtegna om processen. Ingen vill berätta hur man arbetar. Men det handlar om att man i Oxhult tar fram ett material som används för att tillverka näringsmedel till jordbruk.

I juni lade företaget in en ansökan om förhandsbesked för att få bygga en ny hall på över 1 000 kvadratmeter. ”Vårt företag är i en expansionsfas och vi behöver utöka våra produktionslokaler”, skrev Fbsciences.

Nuvarande lokaler ligger på två olika fastigheter och företaget har skissat på tre olika alternativa placeringar för ett nybygge. I två av alternativen blir det aktuellt att riva befintliga byggnader.

En granne har motsatt sig stora och höga byggnader på platsen.

Kulturmiljö Halland förordar det alternativ där bygget läggs bakom två befintliga byggnader, som bevaras. Men Kulturmiljö Halland noterar också att ritningarna ”enligt representant för företaget” är felaktiga. 15 meters höjd på nybygget och 11 meter på befintliga lokaler stämmer inte med verkligheten.

Kommunens miljökontor skriver att det krävs dispens för strandskydd och kan krävas dispens från biotopbestämmelser. Även avlopp kan behöva göras om.

Räddningstjänsten har påtalat att företaget behöver en plan för hur eventuellt spill av syror och basiska ämnen ska hanteras.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här