Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Hembygdsrörelsen laddar för sekelfest

I år firar Hembygdsrörelsen 100 år och Höks hembygdskrets firar jubileet i helgen på Karsefors dansbana.

Kretsens nio föreningar är med på lördag och visar upp olika delar av sin verksamhet. Från Hasslöv kommer Viola Johansson att ställa sig bakom nostalgiska kaffeburkar och maskiner som gjort att svenskarna orkat med sina arbetsdagar i hundra år.

– En del av kafferostningsutställningen är en privat samling men en del har vi haft i hembygdsföreningen i Hasslöv, säger Viola Johansson.

Veinge hembygdsförening kompletterar kaffearomen med exempel på köksutrustning från det senaste seklet. Samtidigt som det bjuds på fotoutställningar, hantverk, släktforskning och lokal historia.
– Det är en fantastisk hembygdsrörelse vi har, det är många som lägger ner timmar på att kartlägga gamla släktled och arbetar för att bevara och vårda det gamla åt de unga. Vi hoppas verkligen på grant väder och fullt hus i helgen, säger Bengt Bengtsson, ordförande i Halländska hembygdsrådet.

Till Karsefors kommer även den halländska bonaden som hedrar jubileumsåret och som alla hembygdsföreningar har fått vara med och bidra till. Bonaden har tagits fram på målarträffar och skildrar den lokala historien, nutiden och framtiden.

– Den halländska jubileumsbonaden är 60 meter lång och vi är väldigt stolta att få visa upp den. Bonaden har alla föreningar varit med och bidragit till. Bonaden har varit uppe på Skansen i Stockholm och visat sig och det är verkligen något man måste se – man blir halvt religiös när man ser den, säger Bengt Bengtsson.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!