Närvård Knäred där Hanna Skoglund, Anders Skoglund, Malin Alfredsson och Birgitta Göransson-Seh jobbar, blir nu ensam vårdaktör i Knäred sedan Helsa lämnar.
Närvård Knäred där Hanna Skoglund, Anders Skoglund, Malin Alfredsson och Birgitta Göransson-Seh jobbar, blir nu ensam vårdaktör i Knäred sedan Helsa lämnar. Bild: Evelina Gunnarsson

Helsa stänger filial - då växer Närvård Knäred

Vårdaktören Helsa lämnar Knäred och satsar allt på Glänninge. Nu tar Närvård Knäred över lokalerna och hoppas kunna växa.

ANNONS
LocationKnäred, Glänninge||

Sedan i höstas har det funnits två privata vårdaktörer i Knäred. Från och med den 31 maj lämnar Helsa Smedjebacken och Närvård Knäred blir ensamma kvar.

– Vi har tagit beslutet att centrera och satsa på vår verksamhet på Glänninge, säger Anna-Pia Trané, verksamhetschef på Helsa.

Närvård Knäred flyttar

I mars stängde Helsa i Knäred på grund av covid-19 och lämnar nu definitivt. Konkurrenten Närvård Knäred tar över lokalerna.

– Flyttlasset går 1 juni och då hoppas vi också kunna öppna i de nya lokalerna, säger Anders Skoglund som driver Närvård Knäred.

Påverkas ert vårdutbud?

– Inte alls med tanke på att Knäred är en filial och inte en fullvärdig vårdcentral i Helsas regi. De patienter som är listade hos Helsa är listade på Glänninge. Där har vi ett fullskaligt utbud och patienterna träffar samma personal som de är vana vid, säger Anna-Pia Trané på Helsa.

ANNONS

För Helsa innebär flytten att resurserna samlas på ett ställe.

– Nu kommer vi ha diabetessjuksköterskan och bvc-personalen tillgänglig kontinuerligt på en enhet, säger Anna-Pia Trané.

Samlar resurserna

Covid-19-stängningen i mars har skyndat på flytten. Beslutet togs för några veckor sedan.

– Vi har alla resurser på ett ställe och då är det lättare att verksamhetsutveckla för att tillgodose patienternas behov av vård, säger Anna-Pia Trané.

Några förändringar på personalsidan kommer det inte att ske.

Hur har reaktionerna varit?

– Vi har inte fått några speciella reaktioner hittills. Vi går ju inte från fullskalig vårdcentral till att stänga. Detta har gått i olika steg och det är samma personal man träffar i Knäred och på Glänninge, säger Anna-Pia Trané.

Chans att utveckla och växa

Närvård Knäred får ny större och mer anpassade lokaler.

– Då har vi möjlighet att vidareutveckla oss. Vi kommer bland annat öppna en vaccinationsmottagning och en livsstilsmottagning där vi bjuder in experter inom kost och motion, säger Anders Skoglund.

– Vårdcentralen kan också starta mottagningar för hypertoni, en äldremottagning och en mottagning för diabetes, säger Anders Skoglund.

De nya lokalerna och det faktum att Närvård Knäred blir ensam vårdaktör i byn gör att Anders Skoglund tittar på att anställa.

ANNONS

– Från oktober jobbar en extra doktor en till två dagar i veckan. Sen tittar jag efter distriktssköterskor och undersköterskor också, säger han.

LÄS MER:Då öppnar Knäreds nya vårdcentral

LÄS MER:Läkare öppnar vårdcentral i Knäred

LÄS MER:Helsa lägger ned vårdcentralen i Knäred

LÄS MER:Kommunråd rasar mot beslut om vårdfilial i Knäred

ANNONS