Hellberg tillbaka med ny Wall-deckare efter tre år

En hel månad tidigare än planerat släpper Björn Hellberg sin 24:e bok om Sten Wall, Narrspegeln. Anledningen? Coronaviruset.

ANNONS
|

– Eftersom jag har kunnat arbeta hemma med boken och inte varit ute på signeringar eller andra evenemang har jag haft möjlighet att sitta med den här och släppa den en månad tidigare än planerat, säger Björn Hellberg när han bjuder in till pressträff i sin trädgård som tv-programmet bygglov var och fixade i ordning för några år sedan.

Den senaste boken om Sten Wall tar avstamp i Hovs Hallar i en händelse sex år tidigare och släpps den 25 juli. ”Staden” är en fiktiv stad som Hellberg hämtat stor del av sin inspiration till i Laholm och det är också där som kommissarie Sten Wall arbetar.

ANNONS

Det är 39 år sedan den första boken om Wall gavs ut men huvudpersonen har endast åldrats sju år sedan dess. Han kom till som en motvikt till andra deckarkommissarier som Hellberg beskriver som antingen alkoholiserade eller ”unga och stiliga”.

– Jag ville ha en huvudperson som var helt vanlig. Han var en liten gubbe på 57 år då och nu har han varit 64 år jättelänge – han vill inte gå i pension, säger Björn Hellberg och skrattar.

Han är lättsam och skojar om det mesta. Han går mycket promenader och jobbar mycket. Det tänker han göra ett tag till. Björn fyller 76 i år men känner sig fortfarande ung.

– Men man får vara tacksam att man kan jobba. Det är viktigt att vara ödmjuk och uppskatta den tiden man har. Jag tycker om att jobba, det har jag gjort sedan 1959, säger Björn Hellberg.

I år blir det färre än hälften av de vanliga stoppen på hans signeringar. Det var inget lätt jobb att välja och på plats väntas mer avspärrningar och inga handslag. Några platser vill han dock alltid ha med, han besöker till exempel sedan fem år tillbaka alltid Gotland över födelsedagen, träffar även gärna läsare i Båstad och givetvis i Laholms bokhandel som han besöker redan till helgen som första stopp.

ANNONS

Hur hittar du inspiration att fortsätta skriva om Sten Wall och hans fall?

– Många har en romantiserad bild av hur det är att vara författare. Man behöver inte rödvin och sena kvällar utan kan utgå från ett tema eller en intrig och sedan är det bara att skriva, säger han och fortsätter:

– Det är klart inte likadant för alla, vi är alla talanger på olika saker. Jag var till exempel alltid sämst i träslöjd och kan inget om sådant.

Att han jobbar mycket och gärna är inget tvivel om. Men när Björn väl är ledig läser han gärna andras böcker. Han är bra på att koppla bort jobbet och bara vara ledig.

– Det är viktigt att kunna stänga av jobbet när man går ifrån det så att man kan återhämta sig och fortsätta jobba med ny kraft.

ANNONS