Hela Campus står stilla efter storbranden

Hela Campus Laholm drabbas när klassrum och arbetsplatser för uppemot 20 personer gått upp i rök. Men prognosen är att övriga lokaler ska kunna användas inom relativt kort tid. Kommunrådet Erling Cronqvist (C) är frågande inför skolbrandens explosionsartade förlopp.

ANNONS
|

Förvaltningschef Andreas Meimermondt säger att kommunens arbete med åtgärder i princip inleddes på söndagskvällen när det stod klart hur allvarlig branden på Campus Laholm var.

LÄS MER:Stor skolbrand i Laholm

LÄS MER:Räddningschefen: ”Det gick väldigt snabbt”

– Vi har informerat elever, personal och vårdnadshavare, vi har haft personal på plats för att svara på frågor från allmänheten, vi har upprättat ett servicecenter med skolkurator och sjuksköterska för elever som känner sig påverkade. Även personal kan behöva stöd och samtal, säger Meimermondt och fortsätter:

– Nu har vi inlett processen att klarlägga vad som gått förlorat, både funktioner och utrustning. Vi håller på med bedömningen kring när lokalerna som står kvar kan tas i bruk igen.

ANNONS
Andreas Meimermondt, chef för kultur- och utbildningsförvaltningen som bland annat har hand om gymnasie- och vuxenutbildningen på Campus Laholm.
Andreas Meimermondt, chef för kultur- och utbildningsförvaltningen som bland annat har hand om gymnasie- och vuxenutbildningen på Campus Laholm.

Det är utbildningsverksamheten på Campus Laholm som fått ta den stora smällen, medan intilliggande Lagaholmsskolan klarat sig relativt bra materiellt. Nu blir det distansundervisning för alla berörda elever.

Byggnaden som förstördes i branden innehöll ett par klassrum för elever med funktionsvariationer, administrativa arbetsplatser för cirka 15–20 personer och kontor för skolsköterska och kurator.

Hela komplexet avspärrat

– Osbecksgymnasiet, vuxenutbildningarna, mottagning för nyanlända, Kulturskolan, Jobb Laholm och Vägledningscentrum är drabbade, säger Andreas Meimermondt.

Just nu är hela utbildningskomplexet avspärrat och inget vanligt arbete kan utföras där.

– När det gäller de delar som inte är permanent förstörda har jag fått indikationer på att de kan återställas och tas i bruk inom en överskådlig tid. Men jag kan inte spekulera i hur snart det kan bli, säger Meimermondt.

”Otroligt tråkigt, det här ställer till med väldiga bekymmer för oss”, säger kommunrådet Erling Cronqvist (C).
”Otroligt tråkigt, det här ställer till med väldiga bekymmer för oss”, säger kommunrådet Erling Cronqvist (C). Bild: Henrik Williamsson

Kommunrådet Erling Cronqvist (C) var på plats under branden och stannade till 21-tiden, då räddningsarbetet fortfarande pågick.

– Innan jag åkte hade de fått dit grävmaskiner. Jag fick vara med på en briefing där beskedet var att ”riv vad ni behöver för att stoppa branden”. De klarade att rädda det stora skeppet och det var bara den byggnad där branden startade som förstördes, säger han.

– Det här är otroligt tråkigt och det ställer till med väldiga bekymmer för oss. Exempelvis kan man inte använda köket nu, och det är Laholms största tillagningskök.

ANNONS

Kommunrådet undrande kring brandlarmet

Kommunrådet kallar räddningstjänstens insatsen för ”fantastisk”, men han är också frågande till hur branden kunde få ett sådant fäste innan larmet gick.

– Räddningstjänstens lokaler ligger nästan vägg i vägg och när de kommer fram brinner det för fullt. Har brandlarmet fungerat som det ska? Det svaret kanske man får när man kommer fram till hur branden startade. För mig verkar det ha varit väldigt explosionsartat, säger Erling Cronqvist.

Storköket har anpassat sig till nytt läge

Lite senare under måndagen kunde kostområdeschef Sebastian Heiner meddela att Lagaholmsskolans kök, som vanligtvis lagar mat till sju andra skolenheter, lyckats ställa om sin verksamhet.

– Produktionen flyttades snabbt som ögat. Vi har världens bästa personal som ställer om på en femöring och de har gjort grovjobbet, säger Sebastian Heiner.

Gymnasieelever får de närmaste dagarna hämta kall mat så som gjorts tidigare under distansundervisning. Utom de som hämtat på Osbeck tidigare, de får nu hämta mat på Glänningeskolan i stället. Dit ska även eleverna på Lagaholmsskolan vända sig för att få sin mat.

– Vi lagar nu mat på Glänningeskolan och på Glänningesjö förskola i stället. Mindre enheter kan producera mat själva. Det blir förstås förändringar i menyerna, men det får man ta i ett sånt här läge, säger Sebastian Heiner.

ANNONS

Lagaholmsskolans kök och matsal ska ha klarat sig oskadda från branden.

LÄS MER:Elevrådsordföranden: ”Alla känner en enorm sorg”

LÄS MER:Självprovtagningen tvingas stänga

ANNONS