Nästa vår ska hastigheten på Kristianstadsvägen alla andra vägar inom Laholms tätort sänkas till 40 kilometer i timmen. Utanför skolor blir det precis som tidigare 30. Bilden är ett montage. Arkivbild: Henrik Williamsson.
Nästa vår ska hastigheten på Kristianstadsvägen alla andra vägar inom Laholms tätort sänkas till 40 kilometer i timmen. Utanför skolor blir det precis som tidigare 30. Bilden är ett montage. Arkivbild: Henrik Williamsson.

Hastigheten sänks till 40 på stadens gator

Hastigheten på gatorna ska sänkas till 40 kilometer i timmen i hela Laholms tätort. Enda undantagen blir i stadskärnan samt utanför skolor och förskolor.

ANNONS
LocationLaholm||

Laholms kommun har sedan 2014 jobbat med att införa 40 som ny bashastighet i tätort för tätort. Bara Laholms stad återstår. Där har omskyltningen skjutits upp flera gånger, men nu ska den till slut bli av.

Miljö- och byggnadsnämnden har bestämt sig för att föreslå så få olika hastigheter som möjligt inom tätorten.

LÄS MER:Sänkning till 40 på stadens gator skjuts upp – igen

LÄS MER:Sänkt hastighet inom Laholms stad skjuts upp

Högsta tillåtna hastighet i Laholms stad blir på de grönmarkerade gatorna 40 och på de gula 30 kilometer i timmen. De blå är gångfartsområdet i stadskärnan.
Högsta tillåtna hastighet i Laholms stad blir på de grönmarkerade gatorna 40 och på de gula 30 kilometer i timmen. De blå är gångfartsområdet i stadskärnan. Bild: Laholms kommun

30 utanför skolor

– Vi har principen med 30 kilometer i timmen utanför skolor, vårdhem och den typen av inrättningar. I övrigt är det 40 kilometer i timmen som gäller, säger Knut Slettengren (M), nämndens ordförande.

Inga andra hastigheter ska förekomma, undantaget gångfartsområdet i stadskärnan.

... och för att slippa ha alla de här förbannade skyltarna där det står 40, 50, 60, 70

Därmed ratas tjänstemannaförslaget från kommunens trafikplanerare om att tillåta 50 kilometer i timmen på omledningsväg och led för farligt gods samt 60 på genomfartsleder.

ANNONS

– Vi gör så klart det här för säkerhetens skull, och för att slippa ha alla de här förbannade skyltarna där det står 40, 50, 60, 70 och så vidare. Nu får vi en enhetlighet och kan titta på något annat än skyltar i trafiken, säger Knut Slettengren.

Kommunens trafikplanerare hade föreslagit att behålla 50 på en omledningsvägar, så som Lagavägen länge fungerat. Men det ratades av miljö- och byggnadsnämnden.
Kommunens trafikplanerare hade föreslagit att behålla 50 på en omledningsvägar, så som Lagavägen länge fungerat. Men det ratades av miljö- och byggnadsnämnden. Bild: arkiv

Införs under våren

Förslaget skickas nu ut på remiss till polisen, Trafikverket, markägare som är väghållare och ägare till enskild väg i Laholm. Efter förslag från Gudrun Pettersson (C) får även de politiska partierna i kommunen en chans att tycka till. Synpunkter ska lämnas senast 31 januari.

När ska de nya hastigheterna bli verklighet?

– Så fort som möjligt. Någon gång under våren. Då har vi gjort den här resan och har samma struktur i hela kommunen, säger Knut Slettengren.

Gångfart i centrum

Gångfartsområdet i stadskärnan undantas den här gången. Området ska ses över i samband med att åtgärder för stadskärnan ska genomföras utifrån Utvecklingsprogram för Laholms stadskärna 2025, som klubbades av kommunfullmäktige förra året.

– Nästa grej blir säker skolväg. Det har vi bara kört i Vallberga hittills. Det ska vi absolut titta på, att man har lampor, armaturer och så vidare, säger Knut Slettengren.

LÄS MER: Hastigheten sänks till 40 i alla tätorter

ANNONS

LÄS MER:Lång väg till sänkt hastighet vid kusten

ANNONS