Håller i trådarna. Hembygdsföreningen är amatörer på teater, men tar hjälp av proffs. Kerstin Hultin har skrivit manus och Laila Adéle är regissör.
Håller i trådarna. Hembygdsföreningen är amatörer på teater, men tar hjälp av proffs. Kerstin Hultin har skrivit manus och Laila Adéle är regissör.

Hasslöv sätter upp lustspel om sviskon

Sviskon och besvär. Så heter komedin som ska roa i Hasslöv. – Vi ska skapa något bra både för dem som står på scen, framför, bakom och i publiken, säger regissören Laila Adéle.

ANNONS
|

Nästa år firar hembygdsrörelsen i Halland 100 år. Föreningarna har sporrats att göra något utöver det vanliga. I Hasslöv tänker hembygdsföreningen för första gången sätta upp folklustspel.

– Vi har satsat rejält, det får man säga. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta, säger Vera Christiansson, föreningens ordförande.

Och sedan skrattar hon, förstås. Men styrelsen behövde lite betänketid när Kerstin Hultin, hembygdskonsulent i Halland, kom med förslaget. Hultin har skrivit manus till stycket, som redan spelats på andra håll i landet.

– Vi är själva rena amatörer på området. Byalaget och bygdegårdsföreningen hjälper också till, säger Vera Christiansson.

Spela ska Hasslövsbor och andra som vill göra.

ANNONS

I går hölls en första informationsträff i byn. Ett litet gäng nyfikna personer med en inneboende teaterapa kom till bygdegården. De fick se ett litet smakprov och anmäla intresse.

– Vi vill inte kalla det audition för vi vill inte skrämma bort någon, säger Laila Adéle, som bidrar med stjärnglans till uppsättningen.

Auditions har sångerskan och musikalartisten annars gjort några stycken, men det här är första gången hon sätter sig i regissörsstolen för en föreställning.

–Jag blev paff när jag fick frågan. Det känns roligt och spännande, och lite skrämmande. Som det ska vara när man går in i en helt ny produktion.

Lustspelet utspelar sig 1912 på en lanthandel. Ganska passande. Spelplatsen, Hasslövs hembygdgård, har varit just lanthandel.

–Det är ett klassiskt folklustspel som kretsar kring en tunna med sviskon. Den bittra föreståndaren Göta ingår ett vad med åstorparen Niklas. Det blir förvecklingar, kärlek, musik och förlösning på slutet, säger Kerstin Hultin.

Det går åt mycket folk, både på scenen och vid sidan av. Pjäsen har 25 roller för vuxna och barn, men kan också göras med hälften.

Repetitioner och rekvisita drar i gång i höst och blir allt intensivare fram till premiären nästa sommar.

– Det har ingen betydelse vad man har med sig i bagaget, om man har spelat teater eller stått på scen tidigare. Det viktiga är att ha nyfikenhet, vilja och glöd, säger Laila Adéle.

ANNONS
ANNONS