Jane Tuvesson fyllor på hyllorna och borden i butiken inför nästa öppetdag.
Jane Tuvesson fyllor på hyllorna och borden i butiken inför nästa öppetdag. Bild: Jonathan Tuvesson

Här får barnkläderna ett andra liv

Fyrabarnsmamman Jane Tuvesson saknade en secondhandbutik med barnkläder och bestämde sig för att ta saken i egna händer. I dag driver hon Grodans barnkläder på Bygatan i Våxtorp tillsammans med sin make Jonathan Tuvesson.

ANNONS
LocationLaholm||

Jane Tuvesson har varit mammaledig i flera år.

– Det var då som jag insåg att det är ganska dyrt att köpa nya barnkläder och att det inte finns särskilt många secondhandbutiker i närområdet. Till slut bestämde jag mig för att fylla den tomma luckan och öppna en egen butik, säger hon.

Inspirationen hämtade hon från barnklädesbutiken Lilla Tiger i Ängelholm som inte längre finns.

– Jag gillade deras koncept. Tyvärr klarade butiken inte coronakrisen.

Jane och Jonathan satsar på att sälja kläder i fräscht och gott skick.

– De får dessutom inte vara för gamla. Det ska helt enkelt vara kläder som vi vet att det finns en efterfrågan på och som inte bara hänger i butiken och samlar damm.

ANNONS

Säljer på kommission

Butiken säljer plaggen på kommission.

– Människor som kommer hit med kläder får dem värderade. Sedan prissätter vi varorna, ger dem en kod och hänger ut dem i butiken. När varan blir såld får inlämnaren tillbaka en viss procent av beloppet.

Grodans barnkläder slog upp sina portar för första gången sista helgen i mars.

– Vi hade många besökare första helgen och många uttryckte sin uppskattning över att det äntligen finns en kommersiell secondhandbutik i Laholms kommun. Det kändes riktigt bra.

Jane tror att många föräldrar har börjat tröttna på att köpa begagnade barnkläder på internet.

– Jag blev själv besviken många gånger när jag gjorde det. Plaggen motsvarade inte mina förväntningar när det gällde storlekar, färger och skick. I den fysiska butiken har kunderna möjlighet att se och känna på kläderna. Det tror jag är viktigt.

Inledningsvis håller butiken öppet tre dagar i veckan.

– Onsdagar och lördagar är fasta dagar och den tredje dagen är lite mer flytande. Både jag och min man har andra jobb så vi får först kolla vilka dagar som verkar funka bäst.

Jane Tuvesson tror att butiken ligger helt rätt i tiden.

– Återanvändning är ett område som växer i snabb takt. Människor har insett både de ekonomiska och miljömässiga fördelarna med att låta kläderna få ett andra och kanske till och med tredje liv, säger hon.

ANNONS
ANNONS